Belgian Art & Diplomacy

Kunst en diplomatie worden niet meteen met elkaar in verband gebracht. De wereld van de diplomatie is er een van consensus en compromis, van protocollaire regels en wetgevende kaders, van plooien gladstrijken en discreet te werk gaan. Kunst en kunstenaars daarentegen hebben veeleer een rebels of tegendraads imago of worden op zijn minst als kritisch en bevragend gezien. Ze schuwen het intrappen van heilige huisjes niet en hebben lak aan etiketten. Toch hoeft men zich niet vast te pinnen op clichématige voorstellingen van beide werelden. Stond Rubens tenslotte ook niet bekend om zijn diplomatieke talenten?

Positionering, collectieprofiel en samenwerking

Positionering, collectieprofiel en samenwerking van Belgian Art & Diplomacy.
  1. Laatst bijgewerkt op

De kunstcollectie van de FOD Buitenlandse Zaken kan bestempeld worden als een semi-publieke (overheids)bedrijfscollectie. Het is een collectie die deel uitmaakt van de Belgische Staat, vandaar een bedrijfscollectie of een collectie van een overheidsbedrijf. De collectie is publiek toegankelijk, maar niet zoals in een museum bijvoorbeeld, voor iedereen, maar binnen de toegangstijdens en mogelijkheden van de FOD en de ambassadegebouwen. 

Deze bedrijfscollectie vindt haar plaats naast andere collectiebeherende instellingen zoals andere oerheidsbedrijven zals de federale ministeries, de federale wetenschappelijke instellingen, parlementen, universiteiten evenals publieke en private bedrijfscollecties zoals bijvoorbeeld financiële instellingen.

Tussen de musea en de privéverzamelaars vormen de bedrijfscollecties een belangrijke, vaak minder gekend, deel van de verzamelaars uit. Daarom is de FOD Buitenlandse Zaken ook lid en mede-oprichter van de informele groep “BECC( C )A”, Belgian Corporate Collections of (Contemporary) Art. Naar analogie van de internationale bedrijfscollectiegroepering IACCA en de Nederlandse bedrijfscollecties VBCN, overleggen de Belgische bedrijfscollecties op informele manier meerdere keren per jaar bij BECC( C )A.

Het beheer van de collectie van de FOD is het meest vergelijkbaar met die van de Ministeries van Buitenlandse Zaken van andere landen. Enkele voorbeelden zijn het Verenigd Koninkrijk en US State Department.
 

Image
Afbeelding van het kunstwerk Hemisphere

Mayram NAJD, 1965
Hemisphere- world map-fraction of “Non Existence flag project, 2011-12
acryl op papier en forex
H 130 x B 250 cm
Coll. FOD Buitenlandse Zaken
Standplaats: New York

Image
Afbeelding van het kunstwerk Coquillages et crustaces

Elisabeth LECOURT, 1972
Coquillages et crustaces, 2011,
mixed media (gevouwen kaart ingelijst in plexibox)
H 200 x B 86 cm
Coll. FOD Buitenlandse Zaken
Standplaats: Brussel

Contact

Belgian Art & Diplomacy
p&o5.0-interiordeco@diplobel.fed.be