Philippe Goffin benadrukt het belang van het Internationaal Strafhof in de strijd tegen straffeloosheid

Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof. Dit permanent en universeel strafhof is complementair met de nationale strafrechtbanken.

België heeft het Hof van in het begin ondersteund, onder meer door een effectieve gerechtelijke samenwerking en door bij te dragen tot het versterken van het systeem ter bestrijding van straffeloosheid. België wil dat zoveel mogelijk landen zich daarbij aansluiten. Ook de voordracht van Mevrouw Laurence Massart als kandidaat voor de functie van rechter bij het Internationaal Strafhof getuigt van dit Belgische engagement.

Door ons vertrouwen in het ICC te behouden, zal het mogelijk zijn om naar een betere wereld toe te gaan. “Zonder gerechtigheid kan er geen blijvende vrede zijn. Het is alleen door samen de krachten te bundelen en hiertoe elk onze bijdrage te leveren dat we kunnen komen tot een eerlijkere en evenwichtigere wereld voor de komende generaties”, aldus Minister Goffin, “een wereld waarin de beulen achter de tralies zitten en de slachtoffers van de zwaarste misdaden tegen de menselijkheid eindelijk worden erkend, maar vooral steeds minder talrijk zullen zijn”.

Wat dit betreft, speelt het Trustfonds voor Slachtoffers een belangrijke rol. Dit is onafhankelijk van het Strafhof, maar speelt een aanvullende rol door hulp en herstel te bieden aan de slachtoffers van de meest ernstige misdaden, die de hele internationale gemeenschap raken.

 

  1. Nieuwstype