Philippe Goffin veroordeelt de muiterij in Mali en roept op tot een vreedzame dialoog

  1. Laatst bijgewerkt op

De minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin maakt zich grote zorgen over de laatste ontwikkelingen in Mali.

Minister Goffin veroordeelt met klem de muiterij door een groep militairen en de willekeurige arrestatie van president Ibrahim Boubacar Kéita en andere functionarissen, waaronder de premier en neemt nota van het ontslag van de president en de regering.

“Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen in Mali roep ik op tot het onmiddellijke herstel van de grondwettelijke orde en de democratische instellingen. Een dergelijke machtsgreep kan geen antwoord zijn op de politieke crisis in het land. Ik dring er bij de Malinezen op aan een vreedzame dialoog aan te gaan om de huidige crisis op te lossen. Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de huidige crisis voor de stabiliteit van Mali en de Sahel".

Minister Goffin steunt de inspanningen van de ECOWAS om de crisis op te lossen ten volle en onderschrijft hun verklaringen van gisteren 18 augustus. België zal de situatie op de voet blijven volgen en zal zijn bezorgdheid uiten tijdens de spoedvergadering van de Veiligheidsraad, die later vandaag zal plaatsvinden.

België verzekert de Malinese bevolking dat het zich aan hun zijde zal blijven scharen in de vele crisissen die ze moeten doorstaan. België zet zich sterk in voor de veiligheid van Mali en de Sahel-regio, met name door zijn deelname aan de geïntegreerde Multidimensionale Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in Mali (MINUSMA) en de Europese Trainingsmissie (EUTM Mali).

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen