Philippe Goffin verwelkomt compromis rond humanitaire hulp aan het Syrische volk

  1. Laatst bijgewerkt op

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin verwelkomt de hernieuwing van het “crossborder” mechanisme voor humanitaire hulp aan het Syrische volk.

Vier miljoen Syriërs zijn momenteel afhankelijk van grensoverschrijdende humanitaire hulp. België en Duitsland - en tot eind december Koeweit - hebben zich de afgelopen maanden sterk ingezet om de Veiligheidsraadresolutie die deze grensoverschrijdende hulp mogelijk moet maken, te verlengen.

België is opgelucht dat na veelvuldig en transparant overleg met de leden van de Veiligheidsraad en de buurlanden van Syrië op de valreep tot een compromis heeft geleid. Dit compromis maakt het mogelijk om de hulpverlening de komende zes maanden - helaas in beperkte vorm - voort te zetten in delen van Syrië waar de noden het meest acuut zijn.

België en Duitsland hadden gehoopt en ingezet op een ambitieuzer resultaat, gezien de zuiver humanitaire aard van deze resolutie, maar zonder resolutie dreigde de grensoverschrijdende humanitaire hulp aan de Syrische bevolking vanaf morgen volledig te worden afgesneden. Het is voor ons land van cruciaal belang dat de humanitaire hulp ook het noordoosten van Syrië blijft bereiken. Het is nu aan de actoren ter plaatse om hiertoe hun verantwoordelijkheid te nemen.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen