Consulaire publicaties

Hier vindt u de fiche, de brochure en het zakboekje over Reis Wijs, de brochure over het Schengenvisum en de brochure over Bijstand aan Belgische gedetineerden in het buitenland.

  1. Laatst bijgewerkt op

Reis Wijs!

Reis Wijs! is opnieuw geactualiseerd en richt zich tot landgenoten die op reis gaan naar het buitenland, op vakantie, beroepshalve, of om nog andere redenen. 

In deze gids vindt u nuttige informatie om zonder veel risico's de wijde wereld in te trekken! U vindt er tips om uw reis voor te bereiden en ook raad voor wanneer u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Bijstand aan Belgische gedetineerden in het buitenland

Gearresteerd of opgesloten worden zijn traumatische ervaringen voor wie ermee wordt geconfronteerd.

Het wordt er voor u en uw familieleden vaak niet makkelijker op als dat buiten onze grenzen gebeurt, in een land waar u de gebruiken en gerechtelijke procedures niet kent, door een rechter die uw eigen taal niet spreekt...

Alleen al door uw arrestatie in een ander land bent u volledig aan het rechts- en gevangenissysteem van dat land onderworpen; dat geldt ook voor buitenlanders die in België worden gearresteerd.

Jullie zijn niet alleen. Maar wat voor bijstand Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassades en consulaten kunnen verlenen? En van welke diensten u of uw familieleden gebruik kunnen maken, mocht u in het buitenland gearresteerd of opgesloten worden?