Gezondheid en hygiëne

Op deze pagina vindt u alle informatie over de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen op het gebied van gezondheid en hygiëne, zowel voor als tijdens uw reis.

Tijdens de reis

Ook tijdens uw reis dienen bepaalde voorzorgsmaatregelen te worden genomen.
  1. Laatst bijgewerkt op

In het vliegtuig

Reist u met een langeafstandsvlucht (meer dan acht uur vliegen) neem dan enkele voorzorgen tegen diepveneuze trombose, strek geregeld eens de benen, span af en toe je beenspieren op, drink voldoende water tegen uitdroging en draag steunkousen van bij de apotheker. Behoort u tot een risicogroep (zwangerschap, vasculaire aandoening veneus van oorsprong in uw medische voorgeschiedenis, zwaarlijvigheid contraceptie), vraag dan voor uw vertrek raad aan uw arts.

 
Niets te overhaast

Door ontspannen en zonder stress op reis te vertrekken, beperkt u de kans op ongelukken. Dat geldt niet alleen voor uzelf maar ook voor kinderen die meegaan op reis.

Stort u niet overhaast in een druk programma. Houd rekening met het effect van een eventuele ‘jetlag’ na een lange vliegtuigreis.

Wie de bergen in trekt moet zichzelf de nodige tijd gunnen om aan de ijlere lucht te wennen. Begin dus na uw aankomst niet meteen aan een beklimming. Naar grote hoogte klimmen, houdt zelfs voor gezonde mensen risico’s in. Lees de hoofdzaken op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of neem contact ermee op, of met uw arts vóór uw vertrek, om te laten vaststellen of u met uw lichaamsconditie grote hoogten aankunt.

 
Hygiëne

De hygiënische omstandigheden, de exotische keuken en het warme weer, kunnen aanleiding geven tot de welbekende "tourista", die overal ter wereld kan toeslaan.

Let op de kwaliteit van het drinkwater; vermijd ijsblokjes. Neem bij de minste twijfel voor een fles mineraalwater die in uw bijzijn wordt geopend of drink gekookt en gefilterd water waaraan eventueel een desinfecterend middel is toegevoegd.

Eet geen rauwe groenten of fruit dat u niet zelf geschild of gewassen hebt.

Wees uiterst voorzichtig met het eten van voorgerechten met rauwkost, schaaldieren, gerechten waarin rauwe of niet goed-gekookte eieren verwerkt zijn, gerechten met verse kaas, crèmes en ijsdesserten, of controleer in elk geval hoe het eten wordt bewaard. Neem goedgekookte vlees- of visgerechten en vermijd gehakt.

Was in risicogebieden vóór het eten steeds uw handen met een echt desinfecterende zeep.

 
Kleine kinderen

Wees in een warm klimaat voorzichtig met kleine kinderen. Laat kinderen met diarree veel drinken, want op enkele uren kunnen ze uitdrogen. Aarzel nooit een dokter te raadplegen als de middelen van de reisapotheek niet helpen.

 
De zon

Een te snelle en te langdurige blootstelling aan de zon heeft al heel wat vakanties bedorven. Draag in zonnige streken op zijn minst een petje en gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (30 of méér). Kinderen hebben een zeer gevoelige huid: bescherm ze extra, zelfs wanneer het bewolkt is.

Let op: sommige producten (DEET) tegen muggen kunnen de bescherming van de zonnecrème verminderen. Kies daarom een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en breng daarop het insectenwerend middel aan. Extra bescherming tegen uv-stralen is aanbevolen.

 
Geslachtsziekten

Seksueel overdraagbare ziekten komen overal voor, maar in bepaalde landen meer dan in België. Geslachtsziekten die te genezen zijn moeten tijdig worden behandeld. Andere zijn echter dodelijk en alleen het gebruik van een goed condoom biedt voldoende bescherming. In deze tijden van aids is het onverantwoordelijk zonder condoom te vrijen. Neem van hier condooms van goede kwaliteit mee op reis.

Ziekten als aids en hepatitis B worden niet alleen door seksueel contact (hetero of homo) overgedragen, maar ook door besmet bloed. Let er dus op dat bij een medische ingreep steeds steriel materiaal (vooral naalden) wordt gebruikt. Dit geldt ook voor het geval u zich wil laten tatoeëren.

Neem zelf injectienaalden mee wanneer u naar een risicoland gaat. Vraag advies aan uw arts. Hij kan een brief meegeven waarin hij bevestigt dat de naalden voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.

 
Allemaal beestjes

Dieren kunnen gevaarlijk zijn en hierbij moet niet alleen aan roofdieren worden gedacht. Vooral kleine dieren kunnen ziekten overbrengen of dodelijke steken of beten toebrengen. Win informatie in vóór het vertrek.

Kijk uit voor slangen, spinnen, schorpioenen, schaaldieren, vissen (zeker in ondiepe koraalriffen), kwallen en vleermuizen.

In risicogebieden kan de tseetseevlieg de slaapziekte overbrengen. Vermijd ook besmetting met parasieten. In dichtbeboste gebieden, ook in Europa, komen teken voor.

In bepaalde tropische gebieden is het beter niet in zoet stilstaand water te baden of op blote voeten op vochtige grond te lopen, vanwege het risico op bilharziose.

Blijf in risicogebieden een antimalariamiddel nemen. De medicijnen die uw arts voorschrijft tegen malaria behoeden u echter niet voor muggenbeten. Muggen kunnen nog andere, soms dodelijke, ziekten overdragen die in verschillende tropische gebieden in opmars zijn. Beperk in elk geval het risico door beschermende kleding te dragen en door het gebruik van een muskietennet en een doeltreffend insecticide op basis van DEET. Denk eraan dat airconditioning de muggen niet weghoudt.

 
Tot slot...

Zorg in warme landen, of daar waar de hygiënische omstandigheden te wensen overlaten, voor een goede ontsmetting van zelfs kleine wondjes.