Reizen met minderjarige kinderen

  1. Laatst bijgewerkt op

Heeft uw kind een kids-ID of een paspoort nodig (eventueel met visum)?

Informeer u:

  • bij de ambassade van het land van bestemming in Brussel
  • op de website van Buitenlandse Zaken,
  • bij de luchtvaartmaatschappij.

Meer informatie over de kids-ID en de voorlopige identiteitskaart: 

Hoe vraagt u een nieuw paspoort aan voor uw kind?

Ga met uw kind naar de gemeente en neem de volgende documenten mee:

  • de kids-ID (als het er een heeft)
  • het oude paspoort (als het er al een had)
  • een pasfoto.

De paspoortaanvraag van een minderjarige moet steeds worden ondertekend door de minderjarige zelf (vanaf ongeveer 6 jaar) en door één van de ouders. De gemeente kan steeds vragen dat ook de andere ouder zijn goedkeuring geeft.

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen digitale vingerafdrukken geven. 

 
Hoe lang is het paspoort van uw kind geldig?

Minderjarigen (tot 18 jaar) krijgen een paspoort dat 5 jaar geldig is. Let evenwel op bij paspoorten van heel jonge kinderen. De foto moet goedgelijkend zijn en het is dan ook weinig waarschijnlijk dat een kind van 3 jaar naar het buitenland kan met een paspoort dat is afgegeven toen het 6 maanden oud was.

 
Uw kind reist zonder u. Is de ouderlijke toestemming nodig?

Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. 

Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer uw kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.

Wanneer uw kind met één ouder reist, staat het u vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, informeert u zich best bij de luchtvaartmaatschappij en bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming over extra documenten die nodig zijn voor kinderen die alleen of met één ouder reizen.