Seksueel geweld als oorlogswapen in Oekraïne kan niet ongestraft blijven

Eerste Minister Alexander De Croo, belast met Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, zat vandaag samen met Nadia Murad, de Jezidische mensenrechtenactiviste die in 2018 samen met Dr. Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor haar inzet tegen seksueel geweld als oorlogswapen. Eerste Minister De Croo benadrukte tijdens het gesprek dat het seksueel geweld dat vandaag door Russische soldaten in Oekraïne wordt gepleegd, niet ongestraft mag blijven.

  1. Laatst bijgewerkt op

Alexander De Croo: “Seksueel geweld in conflicten is nog steeds wijdverspreid. Ook vandaag in de oorlog in Oekraïne zien we dat seksueel geweld wordt ingezet als oorlogswapen. De verhalen over verkrachtingen van Oekraïense vrouwen en meisjes door Russische soldaten zijn gruwelijk en misselijkmakend. Het moet voor de daders duidelijk zijn: dit seksueel geweld zal niet ongestraft blijven. Seksueel geweld tegen burgers is een misdaad tegen de menselijkheid en strafbaar voor het Internationaal Strafhof. Het is belangrijk dat de aanklager van het Internationaal Strafhof in Oekraïne zoveel mogelijk bewijzen en getuigenissen verzamelt over het seksueel geweld zodat er ook effectief vervolging kan plaatsvinden.”

Prioriteit voor België

De Vrouwen, Vrede en Veiligheidsagenda is een prioriteit in het Belgische buitenlands beleid. België heeft zelf pas een Nationaal Actieplan Vrouwen, Vrede en Veiligheid aangenomen (2022-26), waarbij een van de zes pijlers gewijd is aan de strijd tegen conflictgerelateerd seksueel geweld om de situatie van vrouwen en meisjes in (post-)conflictsituaties te verbeteren.

België blijft het thema van seksueel geweld tijdens conflicten ook systematisch op de agenda plaatsen tijdens bilaterale ontmoetingen en in multilaterale fora. De Belgische strijd heeft zich ook vertaald in onder meer de financiering van Nadia’s Initiative en het Global Survivor’s Fund.

Daarnaast draagt België ook bij aan het mandaat van de Bijzondere Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal voor Seksueel Geweld tijdens Conflicten, mevr. Pramila Patten, en aan andere VN-initiatieven zoals het UN Action against Sexual Violence in Conflict en het UN Team of Experts on the Rule of Law and Sexual Violence in Conflict.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen