FAQ: Wat zijn de gevolgen van Brexit voor mij?

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen waarop de FOD Buitenlandse Zaken een antwoord kan bieden. Deze informatie zal worden bijgewerkt in functie van de evolutie van het dossier. Voor alle andere aangelegenheden (pensioenen, sociale zekerheid, ...), raadpleeg de website belgium.be.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij als ik naar het Verenigd Koninkrijk reis voor een kort verblijf, zonder me daar te vestigen?

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij als ik naar het Verenigd Koninkrijk reis voor een kort verblijf, zonder me daar te vestigen?
  1. Laatst bijgewerkt op

EU-burgers kunnen vanaf of na 1 januari 2021 nog steeds naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakantie of korte verblijven van maximum 6 maanden zonder dat zij hiervoor een visum nodig hebben (aankondiging Britse Home Office). Let wel: in principe geldt dit niet voor werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor wel een visum moet worden aangevraagd. Het Britse Home Office deed ook hierover een aankondiging. Momenteel kunnen Belgen nog met zowel hun geldige identiteitskaart als hun geldig paspoort naar het VK reizen. Vanaf 1 oktober 2021 zal de Britse overheid enkel nog een geldig paspoort aanvaarden voor reizen van korte duur in het VK.  

Houd eveneens rekening met de aangepaste reisadviezen sinds 1 januari 2021 voor reizen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (link).  

Personen die voor of op ten laatste 31 december 2020 reeds rechtsgeldig verbleven in het Verenigd Koninkrijk, kunnen het land in- en uitreizen met een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Voor niet-EU gezinsleden is een geldig paspoort vereist. Zie vraag 1 en vraag 2. Met een "pre-settled status" of “settled status” kan u tot en met 31 december 2025 het VK binnenkomen en verlaten met een geldige identiteitskaart.