Staatsbezoek aan Litouwen – Militaire samenwerking, solidariteit en een bezoek aan Kaunas

  1. Laatst bijgewerkt op

De Vorsten worden vergezeld door Federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort en Minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, de heer Pierre-Yves Jeholet.

De Koning start de dag met een bezoek aan de NATO enhanced Forward Presence Battle Group op de militaire basis van Pabradė. Hij zal er worden verwelkomd door President Gitanas Nausėda, Minister van Nationale Defensie, de heer Arvydas Anušauskas en de heer Valdemaras Rupšys, Hoofd van Defensie en Commandant van de enforced Forward Presence Battle Group. De Belgische minister van Defensie, mevrouw Ludivine Dedonder en Hoofd van Defensie, Admiraal Michel Hofman zullen eveneens de Koning verwelkomen. Het bezoek zal de aandacht vestigen op het belang van militaire samenwerking tussen België en Litouwen. Sinds 2004 neemt België deel aan NAVO-missies in Litouwen en draagt het zo bij aan de veiligheid van de Baltische staten en, met uitbreiding, heel Europa. Na het officieel schouwen van de troepen zal de Koning de Belgische militairen in Pabradė ontmoeten voor een informeel gesprek.

Op hetzelfde ogenblik brengt de Koningin, vergezeld door first lady Diana Nausėdienė, in Vilnius een bezoek aan het Centrum voor Oekraïne. Hier kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht voor culturele en sportieve activiteiten, taallessen, maar ook voor raad en bijstand. Het initiatief is een samenwerking tussen de overheid en het middenveld en een voorbeeld van de diepgewortelde solidariteit van de Litouwse met de Oekraïense bevolking.

Vervolgens zullen de Vorsten doorreizen naar Kaunas, tijdens het interbellum even hoofdstad van Litouwen en in 2022 culturele hoofdstad van Europa. Ze worden er plechtig ontvangen door burgemeester Visvaldas Matijošatis op het historisch presidentieel paleis, waar zich ook de originele onafhankelijkheidsverklaring uit 1918 bevindt. Vervolgens zal de delegatie een bezoek brengen aan het Nationaal Čiurlionis museum, gewijd aan de schilder, componist en schrijver Mikolajus Konstantinas Čiurlionis en een geleide wandeling maken door Kaunas richting Unity Square. Een bezoek aan de Vytautas Magnus universiteit en een cultureel samenwerkingsproject tussen Kaunas en Designregio Kortrijk sluiten het Staatsbezoek aan Litouwen af.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen