Stand van zaken over Belgische reizigers in het buitenland: Minister Goffin kondigt nieuwe repatriëringen aan

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een update over de Belgen in het buitenland.

  1. Laatst bijgewerkt op

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een update over de Belgen in het buitenland.

  • Tot nog toe heeft België 23 vluchten georganiseerd. 21 door het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met verschillende luchtvaartmaatschappijen en twee dankzij defensie.
  • Deze namiddag zijn Belgen die geblokkeerd zaten in Congo en Mali kunnen vertrekken naar België.
  • Voorbereidingen worden getroffen om repatriëringsvluchten in te leggen vanuit Peru, de Filipijnen, de Caraïben en Zuid-Afrika. Hiertoe werden de nodige contacten genomen met de lokale autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen zodat die vluchten zo snel mogelijk kunnen plaatsvinden.
  • We bekijken ook de situatie van Belgen die nog geblokkeerd zijn in Centraal-Afrika
  • In samenwerking met onze Europese partners, onderzoeken we ook wat mogelijk is voor onze landgenoten die geblokkeerd zitten in Australië en Nieuw-Zeeland. Dankzij deze Europese samenwerking zijn verschillende Belgen al gerepatrieerd vanuit de Filipijnen, Vietnam, Kaapverdië en Haïti.

“Ik begrijp de ongerustheid van Belgen die vastzitten in het buitenland en van hun familie hier. Het vraagt echter wat tijd om die moeilijke situaties te deblokkeren, maar ik kan u verzekeren dat onze diensten dag en nacht in de weer zijn op zoek naar oplossingen. Dit is mijn absolute prioriteit”.

“De omvang van de crisis – honderdduizenden Europeanen zitten vast in het buitenland – en het feit dat steeds meer landen hun grenzen sluiten en vluchten opschorten, bemoeilijkt een snelle terugkeer voor al onze Belgen”, aldus nog Minister Goffin.

Voor de Belgen die nog steeds vastzitten in het buitenland omwille van de wereldwijde restrictieve maatregen tegen COVID-19, herinnert Minister Goffin aan het bestaan van de Facebookgroep #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar. "Onze landgenoten kunnen hier raad vinden van andere Belgen die permanent verblijven in het buiteland."

Ten slotte herhaalt de Minister dat het crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar blijft op het nummer +32 (0) 2 501 4000 of via Messenger op de Facebookpagina Diplomatie.Belgium van 7 uur tot middernacht.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen