Burgerlijke stand

Op deze pagina vindt u alle informatie over de burgerlijke stand.

  1. Laatst bijgewerkt op

Deze pagina bevat algemene informatie van de FOD Buitenlandse Zaken. Als u in het buitenland woont, kijk dan in deze lijst na of het consulaat-generaal of consulaat op de eigen website specifieke informatie voor uw woonplaats geeft.

Als u Belg bent, worden alle veranderingen in uw burgerlijke staat geregeld door het Belgisch recht. Ook indien u in het buitenland verblijft zal het Belgisch recht toegepast worden.  

In uitzonderlijke gevallen kan het vreemde recht toegepast worden voor het bepalen van de familienaam of voornamen, onder heel strikte voorwaarden.

Als u in het buitenland woont, is het van groot belang dat u wijzigingen in uw burgerlijke staat aan het beroepsconsulaat van België meedeelt.

In deze rubriek worden de erkenning naar Belgisch recht, van buitenlandse akten van de burgerlijke stand en van rechterlijke vonnissen, evenals de overschrijving ervan in de DABS (Databank van akten van de burgerlijke stand), uitvoerig behandeld.

Het hoofd van Belgische beroepsconsulaten in het buitenland kan in bepaalde gevallen optreden als ambtenaar van de burgerlijke stand.