Het Belgisch paspoort

Op deze pagina vindt u alle informatie over het Belgisch paspoort.

Spoedeisend geval

Op deze pagina vindt u alle informatie in geval van nood.
  1. Laatst bijgewerkt op

U bent in België en u moet spoedig kunnen vertrekken?


In dat geval kan u:

  1. Ofwel een paspoort aanvragen in dringende procedure bij uw gemeentebestuur. Uw paspoort zal er de volgende werkdag volgend op uw aanvraag worden geleverd, op voorwaarde dat ze werd ingediend en verstuurd vóór 15u (indien u in het buitenland woont, moet uw consulaire beroepspost van inschrijving de aanvraag gecontroleerd en goedgekeurd hebben vóór 15u, zodat de aanvraag naar de producent kan vertrekken).
     
  2. Ofwel een paspoort aanvragen in superdringende procedure
  • bij uw gemeentebestuur tijdens de openingsuren of op afspraak,
  • bij het loket in de Koloniënstraat 1 (maar geen huisnummer aangebracht, op hoek van Koloniënstraat met Warandeberg, ter hoogte van een in-/uitgang metro Centraal Station en momenteel minder zichtbaar wegens wegenwerken) in 1000 Brussel (vlak bij het Centraal Station), van maandag tot vrijdag (08u30 tot 19u45) en zaterdagvoormiddag (08u30 tot 12u15). Betaling is enkel mogelijk met kaart.

Uw paspoort, aangevraagd in superdringende procedure van maandag tot vrijdag zal 4u30 later, nog dezelfde dag, worden geleverd bij het loket aan de Koloniënstraat 1 in 1000 Brussel (ook als u de aanvraag ingediend hebt bij de gemeente), op voorwaarde dat uw aanvraag werd ingediend en verzonden vóór 15.00.

Een paspoort dat wordt aangevraagd in superdringende procedure na 15.00 uur, zal de volgende werkdag vanaf 8u30 beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat. Paspoorten aangevraagd met de superdringende procedure op een zaterdag, zullen de eerstvolgende werkdag vanaf 10u00 uur beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.

Deze procedure is niet toegankelijk voor Belgen die hun woonplaats in het buitenland hebben.

Een paspoort dat via een dringende of superdringende procedure wordt aangevraagd, is duurder dan één aangevraagd via een gewone procedure.
 

U bent in België en moet spoedig kunnen vertrekken om humanitaire redenen?


Van maandag 08u30 tot vrijdag 19u45 richt u zich tot uw gemeente of het spoedloket in de Koloniënstraat om een paspoortaanvraag in te dienen in dringende of superdringende procedure.

In de weekends en op feestdagen kan de FOD Buitenlandse Zaken u, in enkele gevallen, een voorlopig paspoort afgeven. De voorwaarden voor het verkrijgen van een voorlopig paspoort zijn echter heel strikt en zo’n paspoort wordt slechts bij wijze van uitzondering afgegeven. Gelieve zeker in het document hieronder na te gaan of u er recht op heeft en de opgegeven aanvraagprocedure te volgen.

U bent in het buitenland en moet naar België terugkeren of dringend reizen?


U bent op vakantie in het buitenland en u bent uw Belgisch reisdocument (paspoort of identiteitskaart) verloren of het werd gestolen? U hebt een document nodig om naar België terug te keren? U verblijft in het buitenland en moet dringend kunnen vertrekken (naar België of een ander land)?

Onze ambassades en consulaten kunnen, onder bepaalde voorwaarden, een voorlopig paspoort afgeven om u te helpen. Dit voorlopig paspoort heeft een beperkte geldigheidsduur en kan in tegenstelling tot een gewoon paspoort niet worden gebruikt om naar alle landen te reizen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belgische vertegenwoordiging die bevoegd is voor de plaats waar u zich bevindt.