Het Belgisch paspoort

Op deze pagina vindt u alle informatie over het Belgisch paspoort.

Wanneer een paspoort hernieuwen?

Op deze pagina vindt u alle informatie over de hernieuwing van uw Belgisch paspoort.
  1. Laatst bijgewerkt op

Als u al een paspoort hebt, is het niet mogelijk om de geldigheidsduur (vastgelegd op 7 jaar en op 5 jaar voor minderjaren) ervan te verlengen. Wanneer uw paspoort  niet meer geldig is, moet u, indien nodig, een nieuw paspoort aanvragen.

Een paspoort blijft geldig na een verhuizing (in België, uit of naar het buitenland).

Een paspoort is niet geldig:

  • Na de vervaldag. Opgelet: bepaalde landen eisen dat een paspoort nog verschillende maanden (vaak 6 maanden) na het einde van uw verblijf geldig is. Controleer voor uw vertrek dus steeds goed de toegangsvoorwaarden tot het land van bestemming bij de consulaire vertegenwoordiging ervan in België (of in uw land van verblijf).
  • Als de pasfoto niet meer goed gelijkend is. U moet dus extra opletten met een paspoort dat aan een kind op zeer jonge leeftijd werd afgegeven.
  • Als u het verlies of de diefstal van uw paspoort heeft gemeld (DocStop, gemeente, politie of consulaire post) en het inmiddels terecht is.

 
Worden alle pagina’s van het paspoort gebruikt?

Een paspoort waarvan alle pagina’s zijn gebruikt (visa, in- of uitreisstempels) blijft in theorie geldig tot de vervaldag. Als u voornemens bent buiten de Schengenruimte of de Europese Unie te reizen (waar uw paspoort niet wordt afgestempeld), raden wij u echter ten zeerste aan een nieuw paspoort aan te vragen.

In de praktijk kunt u hiermee immers in de problemen komen in landen die de lege pagina’s nodig hebben voor een visum of een stempel.

Goed om te weten: een standaardpaspoort telt 32 pagina’s. Als u veel reist, kunt u kiezen voor een paspoort met 64 pagina’s (meerprijs). Op die manier moet u minder vaak naar de gemeente of consulaire post gaan om het paspoort te hernieuwen.