Ontwikkelingssamenwerking

Nieuws

Subscribe to Nieuwsrss
29 sep
Nieuwsbericht

Van 10 tot 14 augustus werd de adembenemende Kuarup-ceremonie van het Yawalapiti-volk gehouden in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso in het bijzijn van Jozef Smets, de Belgische ambassadeur in Brazilië. Zijn aanwezigheid was geen toeval. Er bestaat immers een historische band tussen België en de indiaanse volkeren in Brazilië. Koning Leopold III bezocht namelijk in 1964 het Yawalapiti-volk in het Boven-Xingu gebied naar aanleiding van zijn expedities naar Brazilië. Zijn reizen leverden onder meer historische foto’s op van onschatbare wetenschappelijke waarde.

26 sep
Perscommuniqué

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo reageren ontzet op de recente gruwelijke aanvallen in de Syrische stad Aleppo en de omgeving ervan. Een nieuw offensief van Syrische regeringstroepen eist dagelijks tientallen mensenlevens, onder wie veel burgers. Deze blinde acties, die door de Russische luchtmacht worden ondersteund, hebben dramatische gevolgen voor de inwoners van Aleppo. Al meer dan 20 dagen zitten minstens een kwart miljoen mensen afgesloten van voedsel, stromend water en andere levensnoodzakelijke bevoorrading.

23 sep
Perscommuniqué

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een bijeenkomst georganiseerd over een beter gebruik van data in het internationale migratiebeleid. De bijeenkomst werd georganiseerd samen met de Malinese minister van Buitenlandse Zaken Abdoulaye Diop en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In zijn openingstoespraak hield minister De Croo een krachtig pleidooi om digitale gegevens beter te gebruiken voor het in kaart brengen van de verschillende aspecten van migratie. Tegelijk waarschuwde hij voor datamisbruik en pleitte hij voor duidelijke ethische standaarden.

21 sep
Perscommuniqué

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag in New York bekendgemaakt dat België toetreedt tot het Global Partnership for Sustainable Development Data (GPSDD). Dat is een wereldwijde alliantie van overheden, de privésector en ngo’s die streven naar een betere beschikbaarheid, kwaliteit en analyse van data. Doelstelling is om op die manier een effectiever duurzaam ontwikkelingsbeleid te kunnen voeren. Een beter gebruik van digitale technologie en big data voor ontwikkeling staat sinds kort centraal in het Belgisch ontwikkelingsbeleid.

20 sep
Perscommuniqué

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekent vandaag in New York de eerste van negen nieuwe kaderovereenkomsten met multilaterale partnerorganisaties van het Belgische ontwikkelingsbeleid. De nieuwe overeenkomsten schakelen zich in in de filosofie van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen. 

 

Logo van de Belgische ontwikkelingssamenwerking