Hongarije

kaart Hongarije

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Hongarije kunnen doorgaan zonder noemenswaardige problemen.

I. Grenscontroles

a. Toegang tot het Hongaarse grondgebied

Vanaf 15 juli verandert Hongarije de regels rond toegang tot het Hongaars grondgebied op basis van een klassering van land van herkomst volgens drie kleuren:

  • Groen: reizigers komende uit deze landen mogen Hongarije binnen zonder beperkingen. België bevindt zich op dit moment in deze categorie.
  • Geel: Reizigers komende uit deze landen moeten een medisch onderzoek ondergaan en moeten 14 dagen in isolatie blijven.
  • Rood: Enkel Hongaren, permanente residenten in Hongarije en de leden van hun familie mogen het Hongaars grondgebied betreden. Ze moeten een medisch onderzoek ondergaan en 14 dagen in isolatie blijven.

 

 

Nationaliteit/

residentie

Land van

Vertrek

Hongaren / houders van permanente verblijfsvergunning in Hongarije / legaal verblijf van +90 dagen in Hongarije

Niet-Hongaren

Groene zone

(het geval van België, EU landen niet vermeld in de andere categorieën en Zuid-Korea)
 

Binnenkomst zonder beperkingen

Binnenkomst zonder beperkingen

Gele zone

Europa: Bulgarije, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Servië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

Andere continenten: China, Canada, Japan, Verenigde Staten

Verplicht medisch onderzoek en quarantaine*

Verplicht medisch onderzoek. Afhankelijk van het resultaat: verbod op binnenkomst of quarantaine*

 

Rode zone

Albanië, Bosnië-Herzegovina, Wit-Rusland, Kosovo, Noord-Macedonië, Moldavië, Montenegro, Ukraine, de rest van Azië, Afrika, Amerika en Oceanie

Verplicht medisch onderzoek en quarantaine*

Toegang verboden**

 

 
*Geen quarantaine als twee negatieve COVID-testen kunnen worden voorgelegd (maximum 5 dagen oud en met minimum 48h tijdsverschil afgenomen).

**Mogelijkheid om een online aanvraag tot uitzondering in te dienen bij de Hongaarse politie (meer informatie op de website van de Ambassade van België in Hongarije).

Opgelet: de vermelding van een land in de groene zone is geen garantie voor de toekomst. De situatie zal regelmatig worden gerevalueerd en nieuwe beperkingen zijn zeker mogelijk.

 

b. Transit via Hongarije

De transit voor reizigers door Hongarije is toegestaan onder strikte voorwaarden (bepaalde te gebruiken grensposten, wegen en rustplaatsen / benzinestations).

Vergeet niet te controleren of u toegang hebt tot het land van bestemming, in het bijzonder als u van buiten de Schengenzone vertrekt (Kroatië, Roemenië) en zeker als u van buiten de EU (Servië, Oekraïne) vertrekt. U vindt hierover meer informatie op de website (in het Hongaars) van de Hongaarse politie: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok

 

c. Transporten

Met de wagen

Op dit ogenblik kunt u met de wagen reizen tussen België en Hongarije. Aan de grenzen worden controles uitgevoerd.

Met het vliegtuig

Er zijn sinds 1 juni terug directe vluchten mogelijk tussen Boedapest en Brussel (Zaventem) en sinds midden juni tussen Budapest en de luchthaven Brussel-Charleroi (Brussels South).

Via de website van de luchthaven van Boedapest (http://www.bud.hu/english) kan u de meest recente informatie, ook omtrent de controles die van toepassing zijn, consulteren.

Met de trein

Sinds 1 juli zijn bepaalde internationale lijnen hervat.  (zie website van de nationale spoorwegmaatschappij: https://www.mavcsoport.hu/en/node/69347)

 

II. Sanitaire maatregelen

Het is verplicht de social distancing-maatregelen op te volgen. Het dragen van een mondmasker in winkels en openbaar transport is verplicht.

 

III. Informatie betreffende gezondheidssituatie en maatregelen in geval van symptomen

Meer informatie van de Hongaarse autoriteiten is beschikbaar via volgende kanalen:

  • Noodnummer: In geval van ziektesymptomen kunnen toeristen (24/7) verder geholpen worden via het noodnummer +36 80 277 456 (in het Engels).
  • Officiële informatiewebsite : De situatie in Hongarije – o.a. het aantal gedetecteerde besmettingen – kan geconsulteerd worden op https://koronavirus.gov.hu/ of via Facebook http://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu (uitsluitend in Hongaars).

 

IV. Preventieve maatregelen

Het respecteren van de social distancing- en hygienemaatregelen  kan de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen.

 

V. Travellers online

Voor elke reis naar Hongarije kan u zich registreren via https://travellersonline.diplomatie.be zodat u opgenomen wordt in de contactlijst van de ambassade voor eventuele noodgevallen.

De FOD Volksgezondheid heeft een website gelanceerd specifiek voor het Corona-virus https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Actualiteit

Talloze Belgische toeristen (ongeveer 300.000 touristen in 2015) bezoeken ieder jaar probleemloos Hongarije. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.

 
Criminaliteit

Zoals in veel toeristische trekpleisters zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten.

Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits-/reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen.

Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om  u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar».Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door  overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot  u het volledige bedrag  betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die aan uw begeleidster aanbiedt).  Mijd deze gelegenheden en raadpleeg  op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.