Georgië

kaart Georgië

Laatste update

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Georgië gereisd worden.

Opgelet: de aandacht van de reizigers wordt gevestigd op de zeer strikte reglementering inzake de invoer van medicijnen in Georgië. Reizigers die van plan zijn om geneesmiddelen naar Georgië mee te nemen worden ten stelligste aangeraden de uitgebreidere informatie in de rubriek "gezondheid en hygiëne" van het reisadvies te consulteren. 

Ook het bezit van en handel in drugs wordt zeer streng bestraft in Georgië. 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Belangrijk: Sinds de oorlog met Rusland in augustus 2008 zijn er twee bezette gebieden in Georgië: de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Het wordt stellig afgeraden zich naar deze regio’s te begeven omdat ze ontsnappen aan de controle van de centrale autoriteiten (inclusief het gebied in de directe omgeving van de demarcatielijn tussen Georgië en deze twee gebieden). Wees voorzichtig en oplettend op de wegen nabij de demarcatielijn van Zuid-Ossetië, meer bepaald de E60 richting Senaki in de buurt van Gori en Chaschuri en de E117 richting Gudauri en Stephantsminda (beter bekend als de Georgian Military Highway). Het is illegaal om Georgië binnen te komen vanuit Rusland via Abkhazië  of Zuid-Ossetië aangezien er geen officiële grenscontrole is. Georgië op die manier binnenkomen kan aanleiding geven tot  gevangenisstraffen. Het uitvoeren van economische activiteiten in de bezette gebieden is streng verboden. Consulaire bijstand kan niet verleend worden in Abchazië en Zuid-Ossetië.

Er wordt aangeraden de vallei van Pankissi te mijden omwille van islamitisch extremisme in de regio. Het gaat om het bassin van de Alazani, gesitueerd ten noorden van  Akhmeta in de regio Kakhetie en meer bepaald vanaf de dorpen Duisi, Jokolo, Omalo en Birkiani tot aan de Russische grens. Omwille van de aanhoudende lokale instabiele situatie in de Noord-Kaukasus, is het formeel afgeraden Georgië over land via Rusland binnen te reizen of te verlaten.

Sommige populaire berggebieden zoals Stephantsminda of Mestia bevinden zich in de nabijheid van de Russische grens, die meestal niet gemarkeerd is. Reizigers die belangstelling hebben voor recreatie in de bergen dienen zich van tevoren te informeren bij gespecialiseerde gidsen om te voorkomen de grens per ongeluk over te steken. Rekening houdend met het risico op lawines vereisen dergelijke expedities een hoge mate van voorzichtigheid. Het kan moeilijk zijn om nauwkeurige informatie over de bergomstandigheden te verkrijgen en noodhulp kan beperkt zijn in geval van problemen.

In de rest van het land, evenals in de hoofdstad Tbilisi, doen zich geen grote veiligheidsproblemen voor. In Tbilisi dient de reiziger aandachtig te zijn voor zijn persoonlijke bezittingen in de toeristische buurten (o.m. de oude stad, Rustaveli en de omgeving van het Vrijheidsplein). Betogingen van oppositiepartijen kunnen zich in Tbilisi voordoen. Het wordt aangeraden plaatsen waar betogingen en samenscholingen plaatsvinden te vermijden. Reizigers wordt gevraagd waakzaam te zijn bij nachtelijke uitstappen, vooral indien men zich alleen verplaatst. Hoewel de criminaliteit de laatste jaren sterk gedaald is, dient men behoedzaam te blijven. Het risico op terroristische aanvallen is beperkt, maar kan niet worden uitgesloten.