België kondigt 18 miljoen euro humanitaire steun aan voor Syrië

  1. Laatst bijgewerkt op

In het kader van de vijfde conferentie van Brussel over Syrië ('Supporting the future of Syria and the region'), kondigden vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir vandaag 18 miljoen bijkomende humanitaire steun aan voor de Syrische bevolking. Ze benadrukken dat een permanente oplossing voor het conflict alleen mogelijk is als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen en opnieuw de draad van geloofwaardige diplomatieke onderhandelingen opnemen.

Na 10 jaar conflict blijft de humanitaire situatie in Syrië uiterst precair. Het conflict – de grootste menselijke tragedie in decennia – heeft honderdduizenden mensen gedood en de helft van de bevolking ontheemd. Miljoenen Syriërs leven onder de voortdurende dreiging van geweld en meer dan de helft van de Syrische bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

Politieke oplossing

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wilmès wil het Syrische conflict op de internationale agenda houden en vraagt aandacht voor het politieke proces, want enkel via politieke weg is een permanente oplossing van het conflict mogelijk. België steunt daarom ten volle de aanpak van VN-gezant Geir Pedersen om alle aspecten van het conflict in rekening te brengen en de weg voor te bereiden voor een geloofwaardige politieke oplossing. Sophie Wilmès: “De huidige impasse is onaanvaardbaar. Het is dringend nodig dat alle partijen, in het bijzonder het regime in Damascus en zijn bondgenoten, hun verantwoordelijkheid nemen. De onderhandelingen in het grondwettelijk comité zijn compleet vastgelopen. België verwelkomt daarom alle initiatieven die dhr Pedersen kunnen helpen bij het opzetten van een internationaal format dat alle actoren betrekt en kan zorgen voor een oplossing die kan leiden tot een democratisch en welvarend Syrië.”

Humanitaire hulp

Als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad (2019-2020) heeft ons land sterk aan de kar getrokken om de humanitaire toegang tot Syrië te verzekeren en aandacht te vragen voor het lot van kinderen. “Meer dan de helft van de Syrische kinderen heeft niets anders dan oorlog gekend. De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om Syrische jongeren terug toekomstperspectief te geven”, aldus Minister Kitir.

Het hulppakket van 18 miljoen euro komt bovenop een totaal van 69 miljoen euro aan flexibele hulp die vrijgemaakt werd om tegemoet te komen aan humanitaire noden wereldwijd. Deze “flexibele fondsen” zijn niet aan een specifieke hulpactie verbonden en passen binnen de humanitaire strategie van ons land om hulporganisaties op een snelle en efficiënte wijze te laten inspelen op actuele noden. Het spreekt voor zich dat een groot deel van deze flexibele financiering ook mensen in en rondom Syrië zal helpen.

Strijd tegen straffeloosheid

België zal ook blijven strijden tegen straffeloosheid voor oorlogsmisdaden, zoals het gebruik van chemische wapens, en misdaden tegen de menselijkheid. “Als we willen dat de Syrische bevolking zich opnieuw kan scharen achter een nationaal project, dan mogen deze misdaden niet onbestraft blijven”, aldus Minister Wilmès. “Een duurzame politieke oplossing moet gebaseerd zijn op verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Daarbij is strafrechtelijke aansprakelijkheid cruciaal.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen