Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

 

Voor u verder leest, opgelet: 

 • Het onderstaande advies betreft enkel niet-essentiële reizen zoals toerisme.
 • Het blijft verboden te reizen naar landen die hieronder niet vermeld staan, tenzij het een essentiële verplaatsing betreft.
 • De aanwijzingen hieronder zijn gebaseerd op informatie van CELEVAL en de FOD Volksgezondheid. Deze informatie wordt dagelijks zo nodig om 16 uur geactualiseerd. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Check steeds vooraf onze reisadviezen
Schrijf u in via TravellersOnline

 
U vertrekt naar ...

(Laatste aanpassing: 03/08 - 16.00 u.)

Groen: Reizen is mogelijk

Reizen is mogelijk naar:

BulgarijeDuitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Slovakije, Zwitserland, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk (specifieke zones in lockdown)

Oranje: Reizen is mogelijk mits quarantaine, een test of andere voorwaarden

Reizen is mogelijk mits voorwaarden:

Cyprus (test verplicht), Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden), Estland (quarantaine), Letland (quarantaine), Ierland (quarantaine), IJsland (test verplicht of quarantaine), Nederland (quarantaine), Noorwegen (quarantaine), Slovenië (quarantaine)

Verhoogde waakzaamheid voor:

Oostenrijk (Opper-Oostenrijk en Wenen), Polen (Śląskie en Małopolskie), Bulgarije (Severen tsentralen, Yugoiztochen, Yuzhen tsentralen), Kroatië (Adriatisch gebied, oostelijke gebied, Zagreb), Spanje (Girona, Tarragona; Baskenland; La Rioja; Extremadura; Soria en Guadalajara; Castellón, Valencia; Murcia; Almeria), Frankrijk (Ile de France (behalve Seine-et-Marne), Pays de la Loire, Département du Nord, Haut-Rhin, Haute-Savoie; Meurthe-et-Moselle en de Vogezen), Malta, Nederland (Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland), Portugal (Algarve, Grootstedelijk gebied Lissabon), Luxemburg, Roemenië, Slovenië (Oost Slovenië), Tsjechië (Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië), Zweden, het Verenigd Koninkrijk (East Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland, Wales)

Rood: Reizen is nu niet mogelijk

Reizen is niet mogelijk of niet toegelaten naar:

Litouwen 

In Bulgarjie: Severoiztochen, Yugozapaden

In Frankrijk: Mayenne 

In Roemenië: Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia

In Spanje: Aragón, Navarra, Provincia de Barcelona en Lleida in Catalonië 

In het Verenigd Koninkrijk: Leicester

In Zwitserland: Regio meer van Geneve (Vaud, Valais, Genève)

 

 
U keert terug uit ...

 
Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. U kan dit formulier hier invullen.
 

Gevarendriehoek

Verplichte quarantaine (*) en test bij terugkeer uit:

Alle landen buiten de EU en de Schengen-zone

Bulgarjie: Severoiztochen, Yugozapaden

Frankrijk: Mayenne 

Roemenië: Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia

Spanje: Aragón, Navarra, Provincia de Barcelona en Lleida in Catalonië

Verenigd Koninkrijk: Leicester

Zwitserland: Regio meer van Geneve (Vaud, Valais, Genève)

stethoscoop

Quarantaine (*) en test aanbevolen bij terugkeer uit: 

Oostenrijk: Opper-Oostenrijk en Wenen

Bulgarije: Severen tsentralen, Yugoiztochen, Yuzhen tsentralen

Kroatië: Adriatisch gebied, oostelijke gebied, Zagreb

Frankrijk: Ile de France (behalve Seine-et-Marne), Pays de la Loire, Département du Nord, Haut-Rhin, Haute-Savoie, Meurthe-et-Moselle en de Vogezen

Spanje: Girona, Tarragona; Baskenland; La Rioja; Extremadura; Soria en Guadalajara; Castellón, Valencia; Murcia; Almeria

Luxemburg

Malta 

Nederland: Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland

Portugal: Algarve, Grootstedelijk gebied Lissabon

Tsjechië: Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië

Polen: Śląskie en Małopolskie

Roemenië

Slovenië: Oost Slovenië

Verenigd Koninkrijk: East Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland, Wales

Zweden

Duim De overige zones in de EU, Schengen en het Verenigd Koninkrijk

 

(*) Testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten. Raadpleeg www.info-coronavirus.be.

 

Het call center van Buitenlandse Zaken is te bereiken op het nummer +32 (0) 2 501 4000 op weekdagen van 9 uur tot 17 uur (Belgische tijd). Het call center is gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.

 
Informeer u:

Nieuws

 • Perscommuniqué

  De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof. Dit permanent en universeel strafhof is complementair met de nationale strafrechtbanken.

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

 • Perscommuniqué

  Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.

 • Perscommuniqué

  De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

 • Perscommuniqué

  De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin verwelkomt de nieuwe conclusies van de Raad van de Europese Unie over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Afrika, het die op dinsdag 30 juni 2020 aangenomen werden en waaraan België actief heeft bijgedragen en die als basis zullen dienen voor de discussies om de relatie met onze Afrikaanse partners te herdefiniëren.

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin verwelkomt de resolutie die de VN-Veiligheidsraad in New York vandaag heeft aangenomen over de Covid-19-pandemie. De Veiligheidsraad roept met resolutie 2532 op tot humanitaire wapenstilstanden van negentig dagen in alle conflictgebieden wereldwijd, om het hoofd te kunnen bieden aan de Covid-19-pandemie. Op deze manier bouwt de Veiligheidsraad voort op de eerdere oproep van Secretaris-Generaal Antonio Guterres tot een wereldwijd humanitair staakt-het-vuren - een oproep waarachter België zich vanaf het begin heeft geschaard en die voor meerdere conflicthaarden, zoals Jemen of Syrië, van groot belang is.

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin is tevreden dat de internationale conferentie ‘Supporting the future of Syria and the region’, die vandaag 30 juni 2020 in virtuele vorm plaatsvond, erin geslaagd is om de aandacht te vestigen op de moeilijke humanitaire situatie van de Syrische bevolking en daarnaast te pleiten voor hernieuwde inspanningen voor een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.