Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

 

Voor u verder leest, opgelet: 

 • Het onderstaande advies betreft enkel niet-essentiële reizen zoals toerisme.
 • Het blijft verboden te reizen naar landen die hieronder niet vermeld staan, tenzij het een essentiële verplaatsing betreft.
 • De aanwijzingen hieronder zijn gebaseerd op informatie van CELEVAL en de FOD Volksgezondheid. Deze informatie wordt dagelijks zo nodig om 16 uur geactualiseerd. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Check steeds vooraf onze reisadviezen
Schrijf u in via TravellersOnline 
Vul hier het verplichte terugreisformulier in (Passenger Locator Form)

 
U vertrekt naar ...

(Laatste aanpassing: 12/08 - 10.00 u.)

Groen: Reizen is mogelijk

Reizen is mogelijk naar:

Bulgarije

Frankrijk

Hongarije

Italië

Kroatië

Liechtenstein

Oostenrijk

Polen

Portugal

Slovakije

Spanje

Tsjechië 

Zwitserland

Oranje: Reizen is mogelijk mits quarantaine, een test of andere voorwaarden

Reizen is mogelijk mits voorwaarden:

Cyprus (test verplicht)

Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden)

Duitsland (quarantaine)

Estland (quarantaine)

Griekenland (test verplicht)

Ierland (quarantaine)

IJsland (test verplicht of quarantaine)

Letland (quarantaine)

Nederland (quarantaine)

Noorwegen (quarantaine)

Slovenië (quarantaine)

Verenigd Koninkrijk (quarantaine)

 

Verhoogde waakzaamheid voor:

Bulgarije: regio’s Severen tsentralen, Yugoiztochen, Yuzhen tsentralen

Frankrijk: Régio Île de France, département du Nord, departementen Meurthe-et-Moselle en Vosges, departement Sarthe, departement Ile-et-Vilaine, departement Gard, departement Haute-Garonne, departementen Loire en Haute-Savoie, departementen Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône

Kroatië: provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb 

Luxemburg 

Malta 

Nederland: provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland

Oostenrijk: Deelstaten Opper-Oostenrijk en Wenen 

Polen: provincies Klein-Polen en Silezië 

Portugal: regio Algarve, Grootstedelijk gebied Lissabon 

Roemenië: regio’s Vest, București-Ilfov, Nord Est, Nord Vest 

Slovenië: regio Oost Slovenië 

Spanje: Autonome regio Madrid; provincie Girona en provincie Tarragona (autonome regio Catalonië); autonome regio Baskenland; autonome regio La Rioja; provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon); provincie Guadalajara (autonome regio Castilla-La Mancha); provincie Castellón en provincie Valencia (autonome regio Valencia); autonome regio Murcia; provincie Almeria (autonome regio Andalusia); Balearen

Tsjechië: regio's Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië  

Zweden 

Zwitserland: kantons Graubünden, Zug en Schaffhausen

Rood: Reizen is nu niet mogelijk

Reizen is niet mogelijk of niet toegelaten naar:

Bulgarjie: regio’s Severoiztochen, Yugozapaden

Finland

Frankrijk: Mayenne (departement)

Kroatië: provincie Vukovar-Srijem

Litouwen 

Roemenië: regio’s Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia

Spanje: Autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië); steden Aranda de Duero (provincie Burgos), Iscar en Pedrajas de San Esteban (provincie Valladolid).  

Verenigd Koninkrijk: Leicester, Aberdeen 

Zwitserland:  kanton Genève

 

 
U keert terug uit ...

 
Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. U kan dit formulier hier invullen.
 

Gevarendriehoek

Verplichte quarantaine (*) en test bij terugkeer uit:

Alle landen buiten de EU en de Schengen-zone

Bulgarjie: regio’s Severoiztochen, Yugozapaden

Frankrijk: Mayenne (departement)

Kroatië: provincie Vukovar-Srijem

Roemenië: regio’s Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia

Spanje: Autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië)

Verenigd Koninkrijk: Leicester

Zwitserland: kanton Genève

stethoscoop

Quarantaine (*) en test aanbevolen bij terugkeer uit: 

Bulgarjie: regio’s Severen tsentralen, Yugoiztochen, Yuzhen tsentralen

Frankrijk: Régio Île de France, département du Nord, departementen Meurthe-et-Moselle en Vosges, departement Sarthe, departement Ile-et-Vilaine, departement Gard, departement Haute-Garonne, departementen Loire en Haute-Savoie, departementen Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône

Kroatië: provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb

Luxemburg 

Malta 

Nederland: provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland

Oostenrijk: Deelstaten Opper-Oostenrijk en Wenen

Polen: provincies Klein-Polen en Silezië

Portugal: regio Algarve, Grootstedelijk gebied Lissabon

Roemenië: regio’s Vest, București-Ilfov, Nord Est, Nord Vest 

Slovenië: regio Oost Slovenië

Spanje: Autonome regio Madrid; provincie Girona en provincie Tarragona (autonome regio Catalonië); autonome regio Baskenland; autonome regio La Rioja; provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon); provincie Guadalajara (autonome regio Castilla-La Mancha); provincie Castellón en provincie Valencia (autonome regio Valencia); autonome regio Murcia; provincie Almeria (autonome regio Andalusia); Balearen

Tsjechië: regio's Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië

Verenigd Koninkrijk: Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland

Zweden 

Zwitserland: kantons Graubünden, Zug en Schaffhausen

Duim De overige zones in de EU, Schengen en het Verenigd Koninkrijk

 

(*) Testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten. Raadpleeg www.info-coronavirus.be.

 

Het call center van Buitenlandse Zaken is te bereiken op het nummer +32 (0) 2 501 4000 op weekdagen van 9 uur tot 17 uur (Belgische tijd). Het call center is gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.

 
Informeer u:

Nieuws

 • Perscommuniqué

  In samenwerking met de VN organiseert de Franse president Macron deze namiddag een donorconferentie voor Libanon. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, zal ons land vertegenwoordigen. Ook President Trump en Koning Abdullah II hebben hun deelname al bevestigd. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, heeft alvast 5 miljoen bijkomende humanitaire hulp vrijgemaakt.

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin kondigde zonet aan dat er vanavond om 20u vanop Melsbroek een C130-transportvliegtuig naar Beiroet vertrekt met dringend medisch en humanitair materiaal voor de slachtoffers van de enorme explosie. Naast de slachtoffers en gewonden, zijn door de enorme ravage ook vele mensen dakloos geworden. Om hen te helpen wordt ook materiaal voor tijdelijke opvang meegestuurd.

 • Perscommuniqué

  De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof. Dit permanent en universeel strafhof is complementair met de nationale strafrechtbanken.

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

 • Perscommuniqué

  Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.

 • Perscommuniqué

  De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

 • Perscommuniqué

  De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".

 • Perscommuniqué

  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin verwelkomt de nieuwe conclusies van de Raad van de Europese Unie over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Afrika, het die op dinsdag 30 juni 2020 aangenomen werden en waaraan België actief heeft bijgedragen en die als basis zullen dienen voor de discussies om de relatie met onze Afrikaanse partners te herdefiniëren.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.