Beleidsthema's
In de geglobaliseerde wereld waarin we leven mag geen enkele ontwikkeling of geen enkele kwestie ons onverschillig laten. De internationale samenwerking is meer dan ooit een noodzakelijkheid geworden. De FOD Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt ons land in verschillende internationale instellingen en in verschillende regio’s wereldwijd.-
Mensenrechten
Vind meer informatie over de definitie mensenrechten, de instellingen die zich inzetten voor mensenrechten, en specifieke onderwerpen.
-
Naar een mondiale en solidaire samenleving
Vind hier meer informatie over het leefmilieu, het beheer van de internationale economie, energie, grondstoffen, asiel en migratie, voedselzekerheid en doeltreffendheid van de hulp.
-
Uitgelicht
In Uitgelicht gaan we dieper in op de verschillende beleidsthema’s van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
-
Vrede en veiligheid
Conflictpreventie, vredeshandhaving en vredesopbouw zijn belangrijke instrumenten van het Belgische beleid inzake vrede en veiligheid. Maar dit beleid houdt uiteraard veel meer in dan dat. Voor de bevordering van vrede en veiligheid is een globale en multidimensionale benadering nodig in verschillende domeinen zoals bijvoorbeeld terrorismebestrijding dan wel non-proliferatie en ontwapening. In verband met het laatste punt was België bijzonder actief betrokken bij de goedkeuring van het verdrag inzake het verbod op antipersoonsmijnen of nog recenter de ondertekening van het verdrag inzake clustermunitie.
Coördinatie van Europese Zaken
De directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie van de FOD Buitenlandse Zaken is in België verantwoordelijk voor de voorbereiding, de bepaling, de vertegenwoordiging, de behartiging en de opvolging van het Europese beleid.-
Coördinatie van Europese Zaken
De directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie van de FOD Buitenlandse Zaken is in België verantwoordelijk voor de voorbereiding, de bepaling, de vertegenwoordiging, de behartiging en de opvolging van het Europese beleid.
-
Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie
Van 1 januari tot 30 juni 2024 neemt België het voorzitterschap waar van de Raad van de Europese Unie (de ‘Raad’).
-
De directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie
In deze rubriek vindt u meer over de Coördinatie van het Europees beleid en vertegenwoordiging van België, het organogram en het jaarverslag over de activiteiten van de Europese Unie.
-
Het beleid van België binnen de EU
Deze rubriek geeft een overzicht van het beleid van België binnen de Europese Unie.
-
Diensten voor de burger en opleiding inzake Europa
Deze rubriek informeert u over SOLVIT, studiebeurzen en Europe Direct.
-
Omzetting van Europese richtlijnen
Op deze pagina vindt u meer informatie over de omzetting van Europese richtlijnen.
-
Conferentie over de toekomst van Europa
De conferentie over de toekomst van Europa is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies, waar mensen uit heel Europa hun ideeën kunnen delen en mee kunnen bouwen aan onze gemeenschappelijke toekomst. Deze conferentie is uniek in haar soort: grootschalig, Pan-Europees en democratisch. Ze biedt een nieuw forum voor open, inclusief en transparant overleg met de burgers over een aantal belangrijke prioriteiten en uitdagingen.
Economische diplomatie
Economische diplomatie is van bijzonder belang voor België, een van de grootste exportlanden en een van de meest geglobaliseerde landen ter wereld.-
Wat is economische diplomatie?
Economische diplomatie is van bijzonder belang voor België, een van de grootste exportlanden en een van de meest geglobaliseerde landen ter wereld.
-
Economische diplomatie binnen de Belgische institutionele context
Op grond van de bevoegdheidsverdeling in de Belgische grondwet valt de economische diplomatie onder de bevoegdheid van federale en gewestelijke actoren alsook onder parastatale organen. Sinds de staatshervormingen van 1988, 1992 en 2002 ligt het zwaartepunt van de buitenlandse handel, wat een belangrijk aspect van economische diplomatie is, bij de gewesten.
-
Internationaal transport
De Directie Internationaal Transportbeleid van de FOD Buitenlandse Zaken (B4) behandelt de bilaterale en internationale dossiers met betrekking tot vervoer en verkeer, in samenwerking met de bevoegde diensten van de FOD Mobiliteit en Vervoer en van Defensie, evenals met de private sector, de bonden van ondernemers, de Europese instanties, onze buitenlandse gesprekspartners en uiteraard onze diplomatieke posten. Ze draagt op die manier bij tot de positionering van ons land als prominent logistiek knooppunt en tot de ontwikkeling van onze havens, luchthavens en transportbedrijven.
-
Bilaterale investeringsverdragen
Bilaterale investeringsverdragen hebben als doel investeringen van Belgische bedrijven in het buitenland te beschermen tegen arbitrair overheidshandelen. Deze verdragen zijn wederkerig. Enerzijds geven zij Belgische bedrijven een verhoogde graad van bescherming in het buitenland, anderzijds trekken zij buitenlandse investeringen in de Belgische economie aan. België sluit zijn investeringsverdragen steeds samen met Luxemburg af in het kader van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie.
-
Duurzame ketenzorg
Op initiatief van de EU Commissaris voor Justitie, Didier Reynders, lanceerde de Europese Commissie in 2020 een wetgevend initiatief rond duurzame ketenzorg: het ‘Initiative on Sustainable Corporate Governance’.
-
Exportfinanciering (Finexpo)
Finexpo is een interministerieel raadgevend comité dat wordt beheerd door de Directie Financiële steun aan de export (B2), binnen de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en door de Administratie Internationale en Europese Financiële Aangelegenheden, binnen de Federale Overheidsdienst Financiën.
Internationale instellingen
Met het oog op de wereldwijde uitdagingen waar we vandaag voor staan, heeft België altijd het standpunt verdedigd dat oplossingen binnen een multilateraal kader moeten worden gezocht.-
Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties (VN) is een internationale organisatie die werd opgericht in 1945. België is een van de 51 stichtende leden van de organisatie, die vandaag 193 lidstaten telt.
-
Internationale Organisatie voor Francofonie (OIF)
De Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) werd in 1970 in Niamey opgericht en telt vandaag 88 Staten, volwaardige leden, geassocieerde leden en waarnemers die de Franse taal delen.
-
Regionale instellingen
Deze rubriek gaat over de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.
-
Financieel-economische instellingen
Vind meer informatie over de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Raad voor Financiële Stabiliteit, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en de Bank voor Internationale Betalingen (BIB).
Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp
U hebt waarschijnlijk al gehoord van ontwikkelingssamenwerking. Elke burger draagt bij aan ontwikkelingssamenwerking: via belastingen, via initiatieven van de particuliere sector of via een schenking aan een goed doel. Een overzicht waarom er aan ontwikkelingssamenwerking gedaan wordt, hoe er aan efficiëntie gewerkt wordt en meer over het werk van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.-
Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp
U heeft ongetwijfeld al gehoord over ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp. Iedere burger draagt hier rechtstreeks of onrechtstreeks aan bij: via belastingen, initiatieven uit de private sector, vrijwilligerswerk of door giften te doen ten voordele van liefdadigheidsorganisaties. We werpen een blik op de ontwikkelingssamenwerking, de doeltreffendheid ervan en het geleverde werk.
-
Wie zijn we?
Wij zijn de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), bij het publiek ook wel bekend onder de naam ‘Belgische ontwikkelingssamenwerking’. Sinds 2002 maken we deel uit van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
-
Landen
Naast de 14 partnerlanden van de gouvernementele samenwerking, krijgen ook andere landen steun van België. Ziehier een overzicht van onze acties.
-
Thema’s
Een overzicht van de verschillende thema’s waarrond de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zich concentreert. De Belgische ontwikkelingssamenwerking is bij voorkeur actief in sectoren waarin er expertise is opgebouwd en nuttige resultaten bereikt werden.
-
Actoren en partners van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp kan op heel wat partners rekenen: gouvernementele, niet-gouvernementele en multilaterale organisaties. Ontdek hier alle details.
-
Resultaten en evaluaties: hoe meten we de impact van onze acties?
De Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp meet de impact van de acties op verschillende niveaus. In de bilaterale partnerlanden onderschrijft de Belgische Ontwikkelingssamenwerking de resultatenkaders van de partnerlanden.
-
Dienst Bijzondere Evaluatie
De Dienst Bijzondere Evaluatie draagt als onafhankelijke dienst bij tot een meer doeltreffende, efficiënte en transparante ontwikkelingssamenwerking.
Wereldregio's
Vind meer informatie over de verschillende wereldregio's en hun betrekkingen met België.-
Afrika ten zuiden van de Sahara
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en Centraal-, West-, en Oost-Afrika, Zuidelijk Afrika, en de Afrikaanse Unie.
-
Azië en Oceanië
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en Azië en Oceanië.
-
Centraal-Europa
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en de Baltische staten, Bulgarije, Roemenië, en de Višegradlanden.
-
Latijns-Amerika en de Caraïben
Vind meer informatie over het partnerschap en de samenwerking, de recente ontwikkelingen en perspectieven, en de bilaterale betrekkingen met België in Latijns-Amerika en de Caraïben
-
Midden-Oosten en Noord-Afrika
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
-
Noord-Amerika
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en Canada, de Verenigde Staten, en Mexico.
-
West-Europa
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en Andorra, de Benelux, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, de Noorse landen, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Spanje, Vaticaanstad, het Verenigd Koninkrijk, en Zwitserland.
-
Zuidoost-Europa
Vind meer informatie over de betrekkingen tussen België en Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, en Turkije.
Interministerieel Comité Zetelbeleid
Zetelbeleid kan algemeen worden omschreven als het beleid dat betrekking heeft op het onthaal van internationale gouvernementele organisaties die hun zetel of een vertegenwoordiging (missie, verbindingsbureau, ...) hebben in België.-
Interministerieel Comité Zetelbeleid
Zetelbeleid kan algemeen worden omschreven als het beleid dat betrekking heeft op het onthaal van internationale gouvernementele organisaties die hun zetel of een vertegenwoordiging (missie, verbindingsbureau, ...) hebben in België.
-
Opdracht
Het Interministerieel Comite voor het Zetelbeleid (ICZ) is bevoegd voor de tenuitvoerlegging van het onthaalbeleid van de Belgische regering ten aanzien van de internationale gouvernementele organisaties.
-
Structuur en personeel
Structuur en personeel van het Interministerieel Comité Zetelbeleid.
-
Historiek
Historiek van het Interministerieel Comité Zetelbeleid.
-
Basisnota
Op deze pagina vindt u de basisnota over het Interministerieel Comité Zetelbeleid.
-
Modeltekst
Op deze pagina vindt u een modeltekst van een zetelakkoord.
-
Belangrijkste zetelakkoorden en verdragen
Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste zetelakkoorden en verdragen.
-
Lijst intergouvernementele organisaties met zetel of vertegenwoordiging in België
Op deze pagina vindt u een overzicht van de intergouvernementele organisaties met zetel of vertegenwoordiging in België.
-
FAQ over het Interministerieel Comité Zetelbeleid
Veelgestelde vragen over het Interministerieel Comité Zetelbeleid.
Verdragen
Vind hier meer informatie over de verdragen.-
Hoe komt een verdrag tot stand?
Verdragen zijn internationale juridische overeenkomsten die meestal in geschrifte worden gesloten tussen Staten en/of andere subjecten van het volkenrecht met het oog op de regeling van hun onderlinge verhoudingen, ongeacht de benaming ervan, zoals verdrag, overeenkomst, akkoord, of protocol.
-
Verdragen waarvoor België als depositaris optreedt
België treedt op als depositaris voor de verdragen rond de Benelux (intellectuele eigendom, merken, overnamevisum, tekeningen of modellen), diverse onderwerpen, energie, Eurocontrol, de Europese gemeenschappen, kernenergie, waterwegen, de West-Europese Unie (WEU), douaneverdragen en zeerechtverdragen.
-
Databank van verdragen
Consulteer hier de databank Verdragen vanaf 1987.