Reisdocumenten

Om naar het buitenland te kunnen reizen, hebt u officiële reisdocumenten nodig.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Om naar het buitenland te kunnen reizen, hebt u officiële Belgische reis- of identiteitsdocumenten nodig. Denk er tijdig aan, het zou immers spijtig zijn uw reis te moeten uitstellen of annuleren omdat uw documenten niet in orde zijn.  

Ook kinderen hebben een Kids-ID, eID of paspoort nodig, ook als ze jonger dan 12 jaar zijn en ook voor reizen in de Europese Unie.  

Een Belg in het buitenland moet zich, ongeacht zijn leeftijd, altijd kunnen identificeren met een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort.  

Voor een aantal landen volstaat een identiteitskaart. Andere landen vereisen een paspoort, al dan niet met visum, eventueel aangevuld met een inentingsbewijs. 

De informatie over inreisvoorwaarden/reisdocumenten per land betreft enkel Belgen voor reizen van maximum 90 dagen met privé, toeristische en/of familiale redenen. 

Als er geen minimum geldigheid van identiteitskaart of paspoort wordt vermeld, dient het document enkel geldig te zijn en te blijven tijdens het verblijf. 

Naast de hier aangeboden informatie kunt u tevens inlichtingen verkrijgen bij uw reisbureau, vliegtuigmaatschappij of bij de ambassade in Brussel/een consulaat in België van het land van bestemming.  Tip: heel wat ambassades beschikken over een website met gedetailleerde inreisinformatie voor Belgen. 

Let op: de coronaviruspandemie (COVID-19) kan aanleiding zijn tot een (tijdelijke) verstrenging van de vermelde inreisvoorwaarden! 

Afwijzing van aansprakelijkheid: alle reisinformatie is onder voorbehoud en voor onaangekondigde wijzigingen vatbaar. Voor absolute zekerheid, raadpleeg de Ambassade/Consulaat van het land of de regio waar u heenreist of uw reisagent/vliegtuigmaatschappij. 


 

Kinderen op reis 

Bij reizen van kinderen kan de politie aan de grens willen nagaan of de meereizende volwassenen naaste familie is, en zo niet, of het kind reist met medeweten en toestemming van zijn ouders.   

De grenspolitie onderzoekt zelf of het de reis van de kinderen als OK beschouwt, ongeacht welke documenten ook worden voorgelegd. 

Reist een kind met een ouder, dan kan een kopie van de geboorteakte de verwantschap al aantonen, zeker als de meereizende ouder een andere familienaam heeft. 

Veel landen leggen geen bijkomende documenten op als kinderen met een paspoort reizen.  Die landen beschouwen het paspoort als uitdrukking van ouderlijke toestemming.  Indien geen bijzondere inreisvoorwaarden voor kinderen bekend zijn, worden ze ook niet vermeld. 

Heel wat andere landen vragen dan weer wel bijkomende documenten indien kinderen niet met een of hun beide ouders reizen.  Als bijkomend document wordt dan bijna altijd een “ouderlijke toestemming” genoemd. 

Probleem hierbij is dat er geen nationaal of internationaal model voor ouderlijke toestemming bestaat.