Wilt u meer weten over onze FOD? Ontdek onze gloednieuwe brochure.
Ministers
Onze FOD wordt geleid door twee ministers. Zij zijn verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid van België.-
Minister Bernard Quintin
Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen.
-
Minister Frank Vandenbroucke
Vice-eersteminister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid.
Diensten en structuur
Het hoofdbestuur van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bestaat uit zes directies-generaal en zes stafdirecties en directies.-
Diensten en structuur
Het hoofdbestuur van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bestaat uit zes Directies-generaal en zes Stafdirecties en Directies.
-
Directie Veiligheid (SV)
De directie "Sécurité-Veiligheid" (SV) brengt rechtstreeks verslag aan de Voorzitter van het directiecomité uit en is verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid van de FOD, met als doelstellingen de bescherming van 1) de Belgische burgers in het buitenland; 2) het personeel en de infrastructuur van de FOD in Brussel en in het buitenland; 3) het vertrouwelijk karakter van de informatie. De directie is ook een belangrijke interface met de Belgische veiligheidsactoren (VSSE, Defensie met inbegrip van ADIV, NCCN, OCAD, ...) en coördineert de bijdrage van onze FOD binnen de Nationale Veiligheidsraad. Het werkt op een gecoördineerde manier en in nauwe samenwerking met alle directies en diensten van de FOD die bij diezelfde opdrachten betrokken zijn.
-
Directie-generaal Bilaterale Zaken (DGB)
De directie-generaal Bilaterale Zaken (DGB) verdedigt de Belgische belangen in en ten aanzien van andere landen.
-
Directie-generaal Consulaire Zaken (DGC)
De Directie-generaal Consulaire Zaken (DGC) zorgt voor de ondersteuning en omkadering van de consulaire secties van België in het buitenland.
-
Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE)
De directie-generaal Europese Zaken en coördinatie houdt zich bezig met de voorbereiding, de bepaling, de vertegenwoordiging, het beheer en de follow-up van het Europese beleid van België.
-
Directie-generaal voor Multilaterale Zaken en voor de Mondialisering (DGM)
De directie-generaal voor Multilaterale Zaken en voor de Mondialisering (DGM) bevordert en verdedigt het buitenlands beleid van België voor de multilaterale thema’s en het GBVB.
-
Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)
De directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) behartigt de verschillende aspecten van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. DGD valt onder de bevoegdheid van de minister van Ontwikkelingssamenwerking.
-
Directie-generaal Juridische Zaken (DGJ)
De directie-generaal Juridische Zaken (DGJ) heeft een algemeen adviserende en raadgevende functie voor alle gebieden van het recht die verband houden met het werkterrein van de FOD Buitenlandse Zaken.
-
Stafdirectie Personeel en Organisatie (P&O)
De Stafdirectie Personeel en Organisatie heeft als kerntaak de begeleiding en ondersteuning inzake personeel en organisatie te verzekeren in het kader van de managementdoelstellingen van de FOD.
-
Directie Communicatie (COM)
De directie Communicatie (COM) streeft ernaar om het imago van onze FOD, en bij uitbreiding dat van België, uit te dragen.
-
Directie Protocol (P)
Het Protocol beheert de voorrechten en immuniteiten van de internationale diplomatieke gemeenschap in België, de officiële bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, het Egmontpaleis en zijn conferentiecentrum, en de adellijke gunsten en eervolle onderscheidingen.
-
Stafdirectie Begroting en Beheerscontrole (B&B)
De stafdirectie Begroting en Beheerscontrole is belast met het budgettair en financieel beheer van onze FOD, zowel in België als in het buitenland. Bovendien zorgt zij ook voor de inrichting en monitoring van het intern controlesysteem.
-
Directie-generaal Informatie- en Communicatietechnologie (ICT)
De directie-generaal ICT staat in voor alles wat betrekking heeft op de informatica- en telecommunicatieondersteuning van de kerntaken van de FOD Buitenlandse Zaken.
Onze engagementen
De engagementen van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.-
Engagementen van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Op deze pagina vindt u onze engagementen.
Missie en doelstellingen
Leer meer over de missie en doelstellingen van onze FOD.-
Missie en doelstellingen
Hier vindt u meer informatie over het Strategisch Plan 2021-2024 van onze FOD.
Jaarverslagen
Raadpleeg de verschillende jaarverslagen van onze FOD.-
Jaarverslagen
Raadpleeg hier alle jaarverslagen van onze Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Publicaties en multimedia
Vind hier alle publicaties en multimedia van onze FOD.-
Consulaire publicaties
Hier vindt u de fiche, de brochure en het zakboekje over Reis Wijs, de brochure over het Schengenvisum en de brochure over Bijstand aan Belgische gedetineerden in het buitenland.
-
Thematische publicaties
Hier vindt u onze thematische publicaties.
-
Brochures over België
Hier vindt u de brochure België op het eerste gezicht.
-
Ontdek de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Wilt u meer weten over onze FOD? Ontdek onze gloednieuwe brochure.
Meet Foreign Affairs
Ontdek onze ambassadeurs van Meet Foreign Affairs.-
Meet Foreign Affairs
Organiseert u een conferentie of een publiek evenement over een onderwerp van buitenlandse politiek? Zoekt u een ervaren spreker die een andere kijk biedt op internationale relaties? Is er een beter spreker dan een diplomaat, of een man of vrouw van het terrein die de Belgische realiteiten even goed kent als de bijzonderheden van andere landen? Onze ambassadeurs stellen graag hun ervaring en hun visie te uwer beschikking!
Belgian Art & Diplomacy
Vind hier meer informatie over Belgian Art & Diplomacy en haar publicaties en tentoonstellingen.-
Belgian Art & Diplomacy
Wat is Belgian Art & Diplomacy?
-
Mission statement
Mission statement van Belgian Art & Diplomacy.
-
Positionering, collectieprofiel en samenwerking
Positionering, collectieprofiel en samenwerking van Belgian Art & Diplomacy.
-
De kunstcollectie & het collectiebeheer
De kunstcollectie en het collectiebeheer van Belgian Art & Diplomacy.
-
Verzamelen
Het verzamelbeleid van Belgian Art & Diplomacy.
-
Bruikleen
De bruikleenpolitiek van Belgian Art & Diplomacy.
-
Tentoonstellingen
Een overzicht van de tentoonstellingen van Belgian Art & Diplomacy.
Specifieke diensten
Naast de de behartiging van Belgische belangen in de wereld, een centraal element in de core business van Buitenlandse Zaken, is ook het verlenen van bijstand aan hulpbehoevenden een van de belangrijkste opdrachten van onze FOD.-
B-FAST
Belgian First Aid and Support Team (B-FAST) is de snelle interventiestructuur van de Belgische overheid die noodhulp verleent bij rampen in het buitenland op eigen verzoek op voorwaarde dat er geen gewapend conflict plaatsvindt, als het getroffen land niet meer in staat is zelf een degelijke hulpverlening te organiseren.
Conferentiecentra
Vind hier welke conferentiecentra onze FOD beheert.-
Conferentiecentra
De dienst P3 van de Directie Protocol beheert het Egmontpaleis en de infrastructuur van het Internationaal Conferentiecentrum.
Egmontinstituut
Het Egmontinstituut is een onafhankelijke denktank in Brussel, die in een geest van totale academische vrijheid interdisciplinair onderzoek verricht rond internationale betrekkingen.-
Egmontinstituut
Ga naar de officiële website van het Egmontinstituut.
Public procurement
Publicprocurement.be is de portaalsite overheidsopdrachten van de dienst Overheidsopdrachten van de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning in samenwerking met de dienst Overheidsopdrachten van de Kanselarij van de Eerste Minister.-
e-Procurement
De federale dienst e-Procurement heeft als doel de processen en transacties in verband met overheidsopdrachten te digitaliseren, en dit door middel van internetapplicaties.