De economische missie naar het VK zet sterke economische banden tussen België en het Verenigd Koninkrijk in de verf

  1. Laatst bijgewerkt op

De Belgische economische missie in het VK eindigt na een gevuld programma met evenementen, business-to-business contacten en ontmoetingen op hoog niveau. Na twee jaar onderbreking, het netwerk van contacten tussen Belgische en Britse operatoren werd hersteld dankzij fysieke aanwezigheden.

De vele contacten tussen Belgische en Britse bedrijven leidden uiteindelijk tot niet minder dan negen ondertekende “Memoranda of Understanding.’ Daarnaast werden ook twee belangrijke Belgische investeringen in het Verenigd Koninkrijk ingehuldigd, namelijk een geïntegreerde ‘waste to energy site’ van het bedrijf Indaver in Rivenhall, alsook de bouw van een gloednieuwe faciliteit voor onderzoek en ontwikkeling voor het Belgisch farmabedrijf UCB in Windlesham.

Het recent gesloten bilateraal akkoord rond energiesamenwerking was één van de gespreksonderwerpen tijdens de ontmoeting tussen Brits Staatssecretaris voor Bedrijfsleven, Energie en Industriële strategie Kwasi Kwarteng en federaal Minister voor Energie Tinne Van der Straeten. Brits Staatssecretaris voor Internationale Handel Penny Mordaunt ging in gesprek met het Belgische bedrijfsleven tijdens een lunch georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en hun Britse tegenhanger, de Confederation of British Industries (CBI).Het CBI en het VBO, de twee grote bedrijfsfederaties, hebben een principieel akkoord sluiten om een reguliere dialoog op te starten tussen Britse en Belgische bedrijfsleiders.

In Oxford, waar een deel van het programma van de missie plaatsgevonden heeft, had Prinses Astrid, samen met Prinses Elizabeth en Belgische rectoren, een ontmoeting met Professor Louise Richardson, Vice-chancellor van de Universiteit van Oxford, over de mogelijkheden van verdere bilaterale samenwerking tussen onze universiteiten, de uitwisseling van studenten en onderzoekers, in het belang van de ontwikkeling van de ecosystemen in onze beide landen.

De officiële delegatie werd ontvangen door de Britse Staatssecretaris voor Europa en Noord-Amerika, James Cleverly. In navolging van de gezamenlijke verklaring van Eerste Ministers Alexander De Croo en Boris Johnson werd tijdens deze ontmoeting het belang herbevestigd van een goede samenwerking op tal van domeinen zoals duurzame energie, onderzoek en ontwikkeling en het versterken van de handelsstromen over het Kanaal.

De culturele en historische banden tussen onze beide landen werden aangehaald tijdens het eerbetoon aan Edith Cavell, gebracht door Prinses Astrid samen met Prinses Anne. De Britse verpleegster Edith Cavell hielp tijdens de Eerste Wereldoorlog enkele honderden gewonden ontsnappen uit het bezette België, en liet in ons land uiteindelijk ook het leven. Prinses Astrid had ook een onderhoud met de Prince of Wales.

Deze economische missie heeft overtuigend aangetoond dat handelsrelaties tussen het VK en België nog groot potentieel bieden, gebaseerd op onze geografische nabijheid, onze historische handelsbanden en onze economische gelijkenissen.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen