Meryame Kitir maakt 4 miljoen euro vrij om vaccin ook toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden

Geen enkel land ter wereld zal veilig zijn voor COVID-19, zo lang niet alle landen veilig zijn. Daarom maakt Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, 4 miljoen euro vrij voor het COVAX-initiatief.

  1. Laatst bijgewerkt op

Geen enkel land ter wereld zal veilig zijn voor COVID-19, zo lang niet alle landen veilig zijn. Daarom maakt Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, 4 miljoen euro vrij voor het COVAX-initiatief. COVAX is een wereldwijde samenwerking, met overheden én farmaceutische bedrijven, om ervoor te zorgen dat COVID-19-vaccins wereldwijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle landen. 

Op dit moment zijn de meeste goedgekeurde en beschikbare vaccins opgekocht door de ‘rijkere’ landen die zeer snel schakelden voor hun interne behoeften. “België hoort daarbij, we zullen dus niks te kort komen”, zegt Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking. 

Maar intussen weet iedereen dat COVID niet stopt aan onze grenzen. We zullen maar helemaal veilig zijn, als alle landen ter wereld veilig zullen zijn. Daarom is die internationale solidariteit nu ook zo hard nodig”, vindt Kitir. “Ons land moet daarin een voortrekkersrol blijven spelen.”

Daarom besliste Kitir om 4 miljoen euro vrij te maken voor COVAX. COVAX is een wereldwijde samenwerking, met overheden én farmaceutische bedrijven, om er precies voor te zorgen dat COVID-19-vaccins wereldwijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle landen. De faciliteit kon al 2 miljard dosissen verzekeren en wil er daarvan op zijn minst 1,3 miljard vrijmaken in 2021 om 92 lage en middeninkomenslanden toegang te verschaffen. Ook zijn vaccins voorzien voor humanitaire organisaties.

Kitir: “Internationale solidariteit is het enige antwoord om COVID te stoppen. COVAX is hét multilaterale initiatief dat ook de armste landen toegang zal bieden tot het vaccin. Onze bijdrage - 4 miljoen euro in 2021 - is niet alleen een doordachte bijdrage, maar ook een forse. Het is een krachtig signaal, rekening houdende met onze draagkracht. Dat is de essentie van internationale solidariteit : elk land draagt naar eigen draagkracht bij.”

Ook bij de Europese collega’s zal Kitir het gebrek aan vaccins voor ontwikkelingslanden aankaarten. Er kan onderzocht worden hoe bij surplus-bestellingen in de EU snel naar een herverdeling over te gaan o.a. via COVAX. Kitir: “Want de Europese Commissie onderhandelt dan wel over de contracten, het zijn de lidstaten die ze aankopen.” 

 

  1. Nieuwstype