B-FAST biedt Armenië medische hulp na de ontploffing van een brandstofdepot in Nagorno-Karabach

  1. Laatst bijgewerkt op

Op 25 september vond een hevige explosie plaats in een brandstofdepot in Nagorno-Karabach. De tol is extreem hoog: maar liefst 170 mensen kwamen om het leven en 349 anderen raakten gewond, velen van hen zijn ernstig verbrand.

Na dit ongeval heeft Armenië een verzoek om bijstand ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en via het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie (UCPM). Armenië heeft ook rechtstreeks de hulp ingeroepen van ons land, dat de voorbije 40 jaar een grote expertise heeft opgebouwd in de acute behandeling en opvolging van brandwondenpatiënten. België heeft via B-FAST beslist om in te gaan op het Armeense verzoek. Een medisch team gespecialiseerd in ernstige brandwonden reist vandaag naar Yerevan. Dit team, bestaande uit vrijwilligers van de FOD Volksgezondheid en Defensie, zal in contact staan met verschillende ziekenhuizen in de Armeense hoofdstad om knowhow en beste praktijken uit te wisselen. Het zal instaan voor de voorbereiding van de medische evacuatie van ernstig verbrande patiënten naar België. Eenmaal op Belgische bodem zullen zij worden verzorgd in het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek (Brussel). Buitenlandse Zaken staat in contact met de Armeense autoriteiten om een doeltreffende coördinatie ter plaatse te verzekeren en de missie te vergemakkelijken.

Met deze B-FAST missie wil België volledige solidariteit betuigen met Armenië, een land waar het recent een ambassade heeft geopend om de banden tussen onze twee landen verder aan te halen.

B-FAST is de structuur van de federale overheid die wordt geactiveerd bij het verstrekken van noodhulp in het buitenland en bestaat uit de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA), de FOD Volksgezondheid, Defensie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, waarbij ook het kabinet van de Eerste Minister betrokken is.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen