Buitenlandse Zaken en Defensie brengen in Tel Aviv gestrande Belgen terug

Vandaag, 15 oktober, is een Belgisch militair vliegtuig (A400M) vanuit Tel Aviv geland op de militaire luchthaven van Melsbroek met aan boord 105 personen.

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag, 15 oktober, is een Belgisch militair vliegtuig (A400M) vanuit Tel Aviv geland op de militaire luchthaven van Melsbroek met aan boord 105 personen. Het gaat hierbij om 92 Belgen en rechthebbenden die zich op Travellers Online hadden geregistreerd alsook enkele andere EU-burgers via het Europese solidariteitsmechanisme.

Bewust van de moeilijkheden die sommigen kunnen ondervinden om de regio te verlaten ondanks de mogelijkheid om met commerciële vluchten te vertrekken, heeft de regering besloten om het bestaande aanbod aan te vullen met een speciale vlucht, uitgevoerd door Defensie, om gestrande Belgische reizigers die zich hebben geregistreerd op Travellers Online - het online platform van de FOD Buitenlandse Zaken - te helpen naar België terug te komen.

Buitenlandse Zaken dankt in het bijzonder Defensie voor de uitstekende samenwerking, alsook andere partners voor hun onmisbare inzet, om deze speciale vlucht uit te voeren waarmee gestrande landgenoten veilig terug naar België konden terugkeren.

Naast de 92 Belgen en hun rechthebbenden, werden er ook via het Europese solidariteitsmechanisme 13 EU-burgers geholpen, met Franse, Roemeense of Luxemburgse nationaliteit. België is trouwens de eerste lidstaat die het Europese solidariteitsmechanisme heeft geactiveerd.

Buitenlandse Zaken, via de ambassade in Tel Aviv, het Consulaat-Generaal in Jeruzalem en diensten en partners in Brussel, blijft zich inzetten om onze landgenoten in de regio zo goed mogelijk te informeren en bij te staan.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib: "Het was belangrijk voor de regering om gestrande Belgen die geregistreerd staan op Travellers Online een extra optie aan te bieden in aanvulling op de commerciële vluchten om hun terugkeer naar huis te vergemakkelijken. België was het eerste land dat het Europees solidariteitsmechanisme activeerde, dus konden we ook 13 Europese burgers terug aan boord van de vlucht brengen. Ik ben verheugd over de goede samenwerking tussen Buitenlandse Zaken en Defensie bij het opzetten en doen slagen van deze speciale vlucht, waardoor onze burgers in alle veiligheid naar huis konden terugkeren. Onze diensten ter plaatse en in België blijven de situatie in de regio op de voet volgen en onze landgenoten zo goed mogelijk informeren en bijstaan. Het conflict heeft een grote impact op de mensen die er wonen. België roept op tot respect voor het internationaal humanitair recht, tot de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars en tot de dringende hervatting van een proces dat eindelijk kan leiden tot een rechtvaardige en duurzame vrede.

Defensie houdt zich zoals steeds klaar om Buitenlandse Zaken bij te staan indien nodig.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Defensie heeft nog maar eens getoond dat het klaar staat om in actie te schieten en mensen in veiligheid te brengen wanneer nodig. Minder dan 24 uur na de vraag van de Regering om een vliegtuig te sturen, stond de A400M van Defensie al klaar in Cyprus om Belgen, rechthebbenden en andere Europeanen op te halen op de luchthaven van Tel Aviv. Ik ben het personeel van Defensie dankbaar voor hun snelle reactie en beschikbaarheid voor het uitvoeren van deze opdracht. Dankzij de goede samenwerking tussen Defensie en Buitenlandse Zaken kunnen we spreken van een geslaagde operatie. Defensie blijft uiteraard beschikbaar voor de Regering voor verdere opdrachten.”

Hierbij gaat een link naar enkele foto's die mogen gebruikt worden mits vermelding van het copyright "Defence". Om andere foto's van de evacuatie te bekomen, en in een hogere kwaliteit, kunt u uw interesse melden via press@mil.be
 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen