Sophie Wilmès ontmoet haar Amerikaanse ambtsgenoot Antony J. Blinken

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft vandaag haar Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken ontvangen op het Egmontpaleis voor een eerste bilateraal onderhoud.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft vandaag haar Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken ontvangen op het Egmontpaleis voor een eerste bilateraal onderhoud. Beide ministers namen de voorbije twee dagen deel aan de NAVO-ministeriële. Het is het eerste bezoek van Secretary Blinken aan Europa sinds het aantreden van de regering-Biden.

De ontmoeting verliep in een hartelijke sfeer en liet toe enkele lijnen voor concrete trans-Atlantische samenwerking uit te zetten.

President Biden gaf al aan dat Washington een centrale plaats wil geven aan multilateralisme en dialoog, allianties met Europese en gelijkgezinde bondgenoten wil versterken en opnieuw een leiderschapsrol wil opnemen in de internationale instellingen.

Minister Wilmès is er dan ook van overtuigd dat dit bezoek een nieuwe fase inluidt van de vriendschapsrelatie tussen België en de VS en een kans biedt om de trans-Atlantische relatie een nieuw elan te geven.

Beide ministers kwamen terug op de aanslagen in Brussel, nu vijf jaar geleden, en herhaalden dat België en de Verenigde Staten internationaal zullen blijven samenwerken in de gezamenlijke strijd tegen terrorisme. Ze bespraken ook concrete pistes voor multilaterale samenwerking in de strijd tegen Covid-19 en klimaatverandering en voor ontwapening en non-proliferatie. Minister Wilmès gaf toelichting bij het Belgische engagement in de NAVO en benadrukte dat een slagvaardig Europa een nuttige bondgenoot kan zijn voor de Verenigde Staten. Ons land is een betrouwbare partner van de VS op het vlak van internationale veiligheid. De twee landen werken samen mee aan verschillende militaire operaties in het buitenland, vooral binnen de coalitie tegen IS.

Minister Wilmès verwelkomde ook het hernieuwde Amerikaanse engagement in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Ook de complexe relaties met China en Rusland kwamen ter sprake.

Op bilateraal vlak drukte Secretary Blinken zijn waardering uit voor de preclearance-akkoorden die ons land vorig jaar afsloot met de Verenigde Staten en die de concurrentiepositie van de luchthaven Brussel-Nationaal in de markt van het trans-Atlantisch vliegverkeer kunnen versterken. De discussie werd afgerond met een vooruitblik op de Belgische Economische handelsmissie naar Atlanta, Boston en New York, die ons land dit najaar organiseert als de omstandigheden het toelaten. Deze missie o.l.v. Prinses Astrid getuigt van de intense economische relaties tussen beide landen. De Verenigde Staten zijn onze vierde leverancier van importgoederen en de vierde bestemming voor Belgische exportproducten. Ons land is ook een belangrijke buitenlandse investeerder in de VS. In België zijn meer dan duizend Amerikaanse bedrijven gevestigd. Die investeringen zijn goed voor meer dan 125.000 rechtstreekse banen.

U kan de gezamenlijke persconferentie hier herbekijken.

 

  1. Nieuwstype