Duitsland

kaart Duitsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

Let op: maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregels in de verschillende deelstaten vindt u hier.

Maatregelen in Duitsland

Duitsland is in lockdown tot minstens 28 maart 2021. Veel dingen, zoals de meeste winkels, ontspanningsplaatsen, restaurants en toeristische attracties, zijn gesloten. Toerisme is sterk afgeraden en in sommige plaatsen mogelijk niet toegestaan – toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan. Noteer ook dat Duitsland strenge regels heeft voor de maskerplicht: in het openbaar vervoer en winkels moeten medische maskers gedragen worden (type FFP2, KN95 en OP-maskers zijn allen toegestaan). Stoffen maskers of simpele wegwerpmaskers volstaan niet.

Als u wilt reizen voor uw werk of andere dringende redenen, moet u vooraf contact opnemen met de autoriteiten en uw hotel om te weten welke documenten u moet voorleggen (bijvoorbeeld een werkgeversattest). Noteer ook dat thuiswerk in principe verplicht is en dat hiervan slechts in uitzonderlijke, noodzakelijk gevallen kan worden afgeweken. Dit geldt vooralsnog tot 30 april. Respecteer de mondmaskerplicht waar deze bestaat en blijf bij klachten of vermoeden van (risico op) besmetting thuis. In sommige deelstaten is dit trouwens wettelijk verplicht. Op het niet-naleven van de coronaregels staan in Duitsland soms hoge boetes.

Contact met anderen is beperkt. Dat geldt ook voor privécontacten.

Let op, dit zijn algemene regels en u moet de lokale regelgeving bekijken. Reizen naar en vanuit Duitsland is ook ingeperkt, met veelal verplichte quarantaine en testplicht hetzij voor aankomst hetzij – afhankelijk van het type risicogebied – vlak na inreis in het land.

 

(Terug)reizen naar Duitsland uit een (hoog)risicogebied

Duitse risicogebieden (zoals gedefinieerd door Duitsland)

Duitsland maakt het verschil tussen risicogebieden, hoogrisicogebieden met hoge besmettingsaantallen en hoogrisicogebieden met virusmutaties. Voor elk van deze categorieën gelden verschillende regels. De actuele lijst van gebieden die Duitsland beschouwt als (hoog)risicogebied vindt u hier (Duitstalige website). 

Let op: Sinds 01/10/2020 is heel België door Duitsland aangeduid tot risicogebied.

 

Testplicht en quarantaineplicht: de algemene regel

Testplicht: Wie uit een risicogebied naar Duitsland inreist, moet in het algemeen ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uur na aankomst een test laten doen en de resultaten kunnen voorleggen. Wie uit hoogrisicogebied komt, moet de test vóór aankomst in Duitsland doen en voorleggen.

Meldplicht: Men moet zijn binnenkomst in Duitsland melden via het digitale inreisformulier.

Quarantaineplicht: Zelfs met negatieve coronatest moet men zich normaliter in quarantaine stellen voor 10 dagen. Dit geldt voor iedereen die in de 10 dagen voor aankomst in Duitsland in een (hoog)risicogebied is geweest.

Quarantaine vroegtijdig beëindigen: Vanaf de vijfde dag van quarantaine kan men, indien met dat wil, opnieuw een test laten afnemen. Is het resultaat hiervan negatief, dan mag de quarantaine vroegtijdig (maar dus ten vroegste na vijf dagen) verlaten worden. Bewaar het testresultaat 10 dagen.

 

Let op: De uitzonderingen op meld/test/quarantaineplicht zijn beperkt en veranderen regelmatig. Met name voor verblijven in hoogrisicogebieden met virusmutaties zijn er in principe géén uitzonderingen op de testplicht vooraf (ook niet voor bv. transit). Check de meest actuele reiswaarschuwingen en eventuele uitzonderingen voor vertrek bij de Duitse autoriteiten;

Let op: Maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daardoor van deelstaat tot deelstaat verschillen: informeer u zelf daarom altijd over de specifieke maatregelen die gelden in de deelstaat waar u (doorheen)reist. Er kunnen dus aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. De Belgische ambassade kan niet verder adviseren over de Duitse regels per deelstaat. Een overzicht van de contactinformatie en websites van de Duitse deelstaten vindt u hier. U vindt de contactgegevens van de plaatselijke gezondheidsdienst (“Gesundheitsamt”) hier (Duitstalige website).

Let op: Hou er rekening mee dat regels ook kunnen veranderen ná uw vertrek op reis en dat dit uw geplande terugkeer kan bemoeilijken. Bovendien kunnen landen ook op korte tijd worden ingeschaald als (hoog)risicogebied.

 

(Terug)reizen naar België
Informeer u hier over de regels die gelden in België of bel de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71. 
 

Passenger Locator Form
Als u van plan bent naar België te reizen of naar België terug te keren na een verblijf in het buitenland, moet u wellicht het "Passenger Locator Form" invullen. Meer informatie vindt u hier.
 

Inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen 
Als u (terug) naar België reist vanuit een rode zone (of de afgelopen 14 dagen in een rode zone was), moet u rekening houden met aanvullende inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen. U vindt een algemeen overzicht van deze maatregelen en enkele concrete voorbeelden hier
 

Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen
De Belgische ambassade in Berlijnde Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

 

Nuttige links om de Duitse situatie op te volgen
Het Duitse Ministerie van Volksgezond (Duitstalige website), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (Duitstalige website), de Duitse politie (Duitstalige website) en het Robert-Koch-Instituut (Duitstalige website).

 

In geval van nood kunt u terecht op

○ de noodcentrale 112 (politie – brandweer – ziekenwagen),
○ de Geneeskundige Noodwachtdienst 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)
○ de permanente wachtdienst van onze Ambassade in Berlijn (Belgen in noodsituaties, geen reisadviezen).

Veiligheid - Terrorisme

De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.

 

Om consulaire hulp beter te kunnen organiseren, vragen wij u om al uw reizen te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Duitsland.

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.
 
Criminaliteit


Duitsland kent een lage criminaliteitsgraad. Straatcriminaliteit komt echter wel voor, o.a. zakkenrollers en diefstal uit geparkeerde wagens.

In grote steden als Berlijn, en dan vooral in de metro en op plaatsen waar veel mensen (vooral jongeren) samenkomen zoals festivals, marktjes, enz. komen gauwdiefstallen steeds vaker voor. Ook diefstal door bedelende (zigeuner)bendes is een vastgesteld fenomeen. Houd dus ten alle tijden uw portefeuille en uw identiteitsdocumenten goed in het oog.

In de steden stelt men af en toe gewelddaden vast meestal gepleegd door jongeren.