Duitsland

kaart Duitsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

UITLEG KLEURENCODE

 

 

De volgende regio’s zijn een oranje zone: : de regio’s (Regierungsbezirke) van Stuttgart ( steden Stuttgart, Böblingen, Esslingen, Göppingen, Louisbourg, Rems-Murr, Heilbronn (stad en arrondissement), Hohenlohe, Schwäbisch Hall, Main-Tauber, Heidenheim, Ostalb) ; Karlsruhe (steden Baden-Baden, Karlsruhe (stad en arrondissement), Rastatt, Heidelberg, Mannheim, Necktar-Odenwald, Rhein-Necktar, Pforzheim, Calw, Enz, Freudenstadt) ;  Niederbayern (steden Landshut (stad en arrondissement), Passau (stad en arrondissement), Straubing, Deggendorf, Freyung-Grafenau, Kelheim, Regen, Rottal-Inn, Straubing-Bogen et Dingolfing-Landau) ; Oberbayern (steden Ingolstadt, München (stad en arrondissement), Rosenheim (stad en arrondissement), Altötting, Berchtesgadener Land, Bad Tölz-Wolfratshausen, Dachau, Ebersberg, Eichstätt, Erding, Freising, Fürstenfeldbruck, Garmisch-Partenkirchen, Garmisch-Partenkirchen, Miesbach, Mühldorf a. Inn, Neuburg-Schrobenhausen, Pfaffenhofen a. d. Ilm, Starnberg, Traunstein et Weilheim-Schongau) ; Mittelfranken (steden Ansbach (stad en arrondissement), Erlangen, Erlangen-Höchstadt, Fürth (stad en arrondissement), Nürnberger Land, Neustadt a. d. Aisch-Bad Windsheim, Roth, Weißenburg-Gunzenhausen, Schwabach) ; Schwaben (steden Augsburg (stad en arrondissement), Kaufbeuren, Kampten, Memmingen, Aichach-Friedberg, Dillingen a.d. Donau, Guntzbourg, Neu-Ulm, Lindau, Ostallgäu, Unterallgäu, Donau-Ries, Oberallgäu).

Freiburg (steden Freiburg im Breisgau, Breisgau-Hochschwarzwald, Emmendingen, Ortenaukreis, Rottweil, Schwarzwald-Baar-Kreis, Tuttlingen, Konstanz, Lörrach, Waldshut); Oberpfaltz ( steden Amberg, Regensburg, Weiden i.d.Opf, Amberg-Sulzbach, Cham, Neumarkt i.d.Opf, Neustadt a.d.Waldnaab, arrondissement Regensburg, Schwandorf, Tirschenreuth);  Oberfranken (Bamberg (stad en arrondissement), Bayreuth (stad en arrondissement) Coburg (stad en arrondissement),ville de Forchheim, arrondissement Hof,  Kronach, Kulmbach, Lichtenfels, Wunsiedel i.Fichtelgebirge); Brandenburg (steden Brandenburg an der Havel, Cottbus, Frankfurt (Oder), Potsdam, Barnim, Dahme-Spreewald, Elbe-Elster, Havelland, Märkisch-Oderland, Oberhavel, Oberspreewald-Lausitz, Oder-Spree, Otsprignitz-Ruppin, Potsdam-Mittelmark, Prignitz, Spree-Neisse, Teltow-Fläming, Uckermark); Bremen (steden Bremen en Bremerhaven);  Hamburg ;  Brunswick (steden Braunschweig,  Salzgitter, Wolfsburg, Gifhorn, Goslar, Helmstedt, Northeim, Peine, Wolfenbüttel, Göttingen);  Hannover (steden Diepholz, Hameln-Pyrmont, Hildesheim, Holzminden, Nienburg (Weser), Schaumburg, Région Hannover); Weser-Ems (steden Delmenhorst, Emden (Oldenburg), Osnabrück (stad en arrondissement), Wilhelmshaven, Ammerland, Aurich, Cloppenburg, Emsland, Friesland (DE), Grafschaft Bentheim, Leer, arrondissement Oldenburg, Vechta, Wesermarsch, Wittmund).

 

De rest van het land is groene zone.

 

 

 

Reizen naar Duitsland is mogelijk mits men rekening houdt met volgende voorwaarden (enkel voor mensen die zich de laatste 14 dagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevonden):

- ofwel een negatieve PCR COVID-test van minder dan 48u voor aankomst kunnen voorleggen

- ofwel bij aankomst in quarantaine gaan, een PCR COVID19-test laten afnemen en het resultaat afwachten

Let op: naast deze voorwaarden kunnen er nog andere voorwaarden zijn die door de Land die u bezoekt worden opgelegd

 

Duitsland heeft de volgende Belgische gebieden uitgeroepen tot risicogebied – rode zone:
* Brussel

Let op! De verschillende Duitse Länder kunnen zélf beslissen over de maatregelen die ze nemen tegen corona. Bekijk dus de regelgeving van het Land waar u heengaat om te zien wat deze risicostatus concreet betekent. Mogelijk hebt u een inreisverbod (of een uitzondering op het inreisverbod, b.v. voor grensarbeid en essentiële reizen).

Als u de afgelopen 14 dagen in een risicogebied bent geweest, moet u in ieder geval:

- óf een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen, niet ouder dan 48 uur (hou deze 14 dagen bij de hand)
- óf u in Duitsland laten testen en in quarantaine blijven tot u een negatief testresultaat hebt gekregen.

Wie enkel door risicogebied reisde en geen enkel contact had met de lokale bevolking, valt niet onder deze maatregelen. Wie enkel door Duitsland transiteert, valt ook niet onder deze maatregelen.

 

Informatiebronnen:

Alle Duitse deelstaten nemen maatregelen om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. Om veilig te kunnen reizen tijdens de Covid-19-pandemie is het aanbevolen de instructies van lokale autoriteiten, het Duitse Ministerie van Volksgezond (externe link naar een pagina in het Duits), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (externe link naar een pagina in het Duits), de Duitse politie (externe link naar een pagina in het Duits), en het Robert-Koch-Instituut (externe link naar een pagina in het Duits) te respecteren.


In geval van nood kunt u contact opnemen op de onderstaande telefoonnummers:

  • Noodcentrale: 112 (politie - brandweer - ziekenwagen)
  • Geneeskundige Noodwachtdienst: 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)
  • Noodnummer van de Belgische Ambassade: +49 (0) 17 39 54 88 81 (enkel voor noodgevallen buiten de normale openingsuren)

Beperkende maatregelen in Duitsland:

Sinds 26 mei ligt de bevoegdheid voor de geleidelijke afbouw van Covid-19-maatregelen bij de Duitse deelstaten. Hierbij wordt rekening gehouden met regionale ontwikkelingen en de Covid-19-infectiecijfers. Meer informatie over de specifieke maatregels in de verschillende deelstaten vindt u hier.

Reizen naar en vanuit Duitsland

Personen die naar de Bondsrepubliek Duitsland reizen en zich vóór hun aankomst in Duitsland de afgelopen 14 dagen in een door het RKI aangeduid risicogebied zijn geweest, zijn verplicht tot afnemen van een COVID19-PCR-test. Na het doen van de test geldt een verplichte thuisisolatie tot een eventueel  negatief test resultaat. In sommige deelstaten bestaat een vrijstelling van deze verplichting op basis van een Buitenlandse COVID19-PCR-test (deze moet binnen de 48 uur voor aankomst in Duitsland zijn uitgevoerd en worden erkent door de lokale/regionale gezondheidsautoriteiten). Raadpleeg daarom altijd aandachtig de quarantainemaatregelen van de deelstaat en/of deelstaten. Een actuele lijst van de door het Robert-Koch-Instituut als risicoland aangeduide landen vindt u hier (externe link naar een pagina in het Duits) Tijdens een eventuele thuisisolatie dient u zich te houden aan de instructies van de lokale autoriteiten.

Duitse grenscontroles aan de EU-binnengrenzen:

De tijdelijk ingestelde Duitse grenscontroles aan de EU-binnengrenzen werden op 15 juni afgeschaft. EU-burgers kunnen vanaf dit moment weer vrij naar Duitsland reizen.

Meer informatie over het Covid-19 virus:

Voor meer informatie over het coronavirus Covid-19 kunt u ook terecht op de website van de FOD Volksgezondheid: www.info-coronavirus.be en op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: www.wanda.be/nl/a-z-index/coronavirus-2019-ncov/ 

 

Veiligheid - Terrorisme

De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.

 

Om consulaire hulp beter te kunnen organiseren, vragen wij u om al uw reizen te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Duitsland.

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.
 
Criminaliteit


Duitsland kent een lage criminaliteitsgraad. Straatcriminaliteit komt echter wel voor, o.a. zakkenrollers en diefstal uit geparkeerde wagens.

In grote steden als Berlijn, en dan vooral in de metro en op plaatsen waar veel mensen (vooral jongeren) samenkomen zoals festivals, marktjes, enz. komen gauwdiefstallen steeds vaker voor. Ook diefstal door bedelende (zigeuner)bendes is een vastgesteld fenomeen. Houd dus ten alle tijden uw portefeuille en uw identiteitsdocumenten goed in het oog.

In de steden stelt men af en toe gewelddaden vast meestal gepleegd door jongeren.