Duitsland

kaart Duitsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Let op: maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregelen in de verschillende deelstaten vindt u hier.

Maatregelen in Duitsland

Bij een incidentie van minder dan 100 nieuwe infecties/100.000 inwoners/7 dagen beslist elke Duitse deelstaat over haar eigen coronaregels. Toch zijn er enkele algemene richtlijnen:

 • De minimumafstand van 1,5m en hygiëneregels blijven gelden voor iedereen, óók voor wie gevaccineerd of genezen is. Verluchting en Corona-Warn-App blijven sterk aangeraden.
 • Mondmaskers blijven verplicht in openbare gesloten ruimtes. In winkels en het lokaal openbaar vervoer moet dat een medisch masker zijn.
 • Voor regio’s waar de incidentie onder 35/100.000/7 is: Sociale bijeenkomsten mogen met maximum drie huishoudens of koppels. In totaal mogen er maximum tien personen zijn (kinderen onder 14 niet meegeteld), tenzij enkel gevaccineerde en genezen personen aanwezig zijn. Bij lagere coronacijfers kunnen de deelstaten verdere versoepelingen van deze regel toelaten.
 • Bij een horecabezoek binnen (en in sommige deelstaten ook buiten) is een recente coronatest verplicht. Hetzelfde geldt voor diensten als kappers en schoonheidssalons. Vaak uitzonderingen voor wie gevaccineerd of genezen is.

 

(Terug)reizen naar Duitsland uit een (hoog)risicogebied

Duitsland heeft een lijst van gebieden die zij beschouwen als (hoog)risicogebieden. Die lijst vindt u hier.

België was risicogebied van 30 september 2020 tot en met 19 juni 2021. Sinds 20 juni 2021 is het geen risicogebied meer.

Regeling voor wie naar Duitsland reist vanuit niet-risicogebied (en de afgelopen tien dagen niet in (hoog)risicogebied was)

Geen meldplicht, geen quarantaineplicht, en enkel testplicht/quarantaine/vaccinatieplicht indien men met het vliegtuig reist.

Nota bene: Ook voor wie in de periode 10-19 juni 2021 in België was (toen België nog risicozone was), geldt de quarantaineverplichting sinds 20 juni 2021 niet meer.

Regeling voor wie naar Duitsland reist en de afgelopen tien dagen in risicogebied was

Voor wie naar Duitsland reist vanuit (hoog)risicogebied, geldt mogelijk een aanmeldplicht, een testplicht en/of een quarantaineplicht. Vrijstelling van het één betekent niet per se vrijstelling van het ander. De volledige regels vindt u hier.

Voor wie enkel in risicogebied verbleef:

 1. Aanmeldingsformulier moet worden ingevuld
 • Niet voor wie minder dan 24u de grens overgaat
 • Niet voor wie enkel doorreist
 • Niet voor transportpersoneel
 • Verdere uitzonderingen zie hier
 1. Negatieve test, genezingsattest of vaccinatiebewijs moet worden voorgelegd.
 • Genezing minstens 28 dagen en maximum 6 maanden geleden
 • Volledig gevaccineerd minstens veertien dagen geleden.
 • Een genezen besmetting plus één vaccinatiedosis volstaat ook.
 1. Geen quarantaine bij binnenkomst in Duitsland indien een negatieve test, genezingsattest of vaccinatiebewijs kan worden voorgelegd.

Regeling voor wie naar Duitsland reist en de afgelopen tien dagen in hoogrisicogebied was

U hebt in principe registratieplicht, testplicht en quarantaineplicht. Wie vrijgesteld is van één van deze formaliteiten, is daarmee niet vrijgesteld van de andere. Als u in virusmutatiegebied was, is reizen naar Duitsland enkel mogelijk als u in Duitsland woont of voor uitzonderlijke zaken. Bekijk de Duitse regelgeving zeer goed. Transit via Duitsland naar België vanuit virusmutatiegebied is in principe niet mogelijk.

Let op: Hou er rekening mee dat regels ook kunnen veranderen ná uw vertrek op reis en dat dit uw geplande terugkeer kan bemoeilijken. Bovendien kunnen landen ook op korte tijd worden ingeschaald als (hoog)risicogebied.

 

(Terug)reizen naar België


Informeer u hier over de regels die gelden in België of bel de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71. 

 Indien u naar België reist, moet u kijken of u het Passenger Locator Form moet invullen. Voor bepaalde professionele reizen is er ook het BTA-formulier.

Wie niet in België woont, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij binnenkomst; wie in België woont, moet op dag 1 een test laten doen. Zeven dagen later volgt een tweede test. U moet mogelijk in quarantaine. Al de regels vindt u hier.
 

Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen
De Belgische ambassade in Berlijnde Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

Nuttige links om de Duitse situatie op te volgen
Het Duitse Ministerie van Volksgezond (Duitstalige website), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (Duitstalige website), de Duitse politie (Duitstalige website) en het Robert-Koch-Instituut (Duitstalige website).

In geval van nood kunt u terecht op

○ de noodcentrale 112 (politie – brandweer – ziekenwagen),
○ de Geneeskundige Noodwachtdienst 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)
○ de permanente wachtdienst van onze Ambassade in Berlijn (Belgen in noodsituaties, geen reisadviezen).

Veiligheid - Terrorisme

De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.

 

Om consulaire hulp beter te kunnen organiseren, vragen wij u om al uw reizen te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Duitsland.

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.
 
Criminaliteit


Duitsland kent een lage criminaliteitsgraad. Straatcriminaliteit komt echter wel voor, o.a. zakkenrollers en diefstal uit geparkeerde wagens.

In grote steden als Berlijn, en dan vooral in de metro en op plaatsen waar veel mensen (vooral jongeren) samenkomen zoals festivals, marktjes, enz. komen gauwdiefstallen steeds vaker voor. Ook diefstal door bedelende (zigeuner)bendes is een vastgesteld fenomeen. Houd dus ten alle tijden uw portefeuille en uw identiteitsdocumenten goed in het oog.

In de steden stelt men af en toe gewelddaden vast meestal gepleegd door jongeren.