Duitsland

kaart Duitsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Let op: maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregels in de verschillende deelstaten vindt u hier.

Maatregelen in Duitsland

Er wordt in Duitsland sterk geadviseerd om drukte te vermijden, verplaatsingen en contacten te beperken en zich te houden aan het AHA-C-L concept (1,5m afstand, hygiënemaatregelen, mondmasker, regelmatig verluchten van ruimtes en het gebruik van de corona-app). Bij medische klachten moet men thuis blijven en zich laten testen (in sommige deelstaten is dit een wettelijke verplichting). In Duitsland geldt in de meeste deelstaten een mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes, het openbaar vervoer en tijdens het winkelen. 

Van 2 tot (minstens) 30 november gelden er in Duitsland bovendien extra maatregelen. Horeca, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet langer toegestaan. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel overnachten. Neem vooraf contact op met uw hotel om te vernemen welke documenten u moet aantonen (bijv. een werkgeversattest).

Op het niet-naleven van de coronaregels staan in Duitsland soms hoge boetes.

 

(Terug)reizen naar Duitsland uit een risicogebied:

Duitse risicogebieden (zoals gedefinieerd door Duitsland)

Het Duitse RKI (de onafhankelijke federale autoriteit voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten) bepaalt in samenspraak met het Bondsministerie voor Gezondheid en het ministerie van Buitenlandse zaken welke gebieden buiten Duitsland als risicogebied worden aangeduid. De actuele lijst met door het RKI gedefinieerde risicogebieden vindt u hier (Duitstalige website). Meer informatie over Duitse risicogebieden (zoals gedefinieerd door Duitsland) vindt u ook hier.

Let op: Sinds 01/10/2020 is heel België door Duitsland aangeduid tot risicogebied (rode zone).

 

Duitse binnenlandse risicogebieden

Ook gebieden, districten en steden binnen Duitsland kunnen als binnenlandse risicogebieden worden aangeduid. Over welke binnenlandse Duitse gebieden als risicogebied aangeduid worden en met welke beperkingen en maatregelen reizigers uit deze gebieden rekening moeten houden, bestaan er binnen Duitsland geen geharmoniseerde afspraken. Gelieve voor meer informatie hierover direct contact op te nemen met de lokale/regionale Duitse autoriteiten. Een overzicht met contact-informatie en de corona-websites van de Duitse deelstaten vindt u hier.
 

De algemene regel (vanaf 08/11/2020)

Personen die naar de Bondsrepubliek Duitsland reizen en in de 10 dagen voorafgaand aan hun aankomst in Duitsland in een risicogebied zijn geweest (transit door een risicogebied zonder stop uitgezonderd), dienen overeenkomstig de respectievelijke quarantainevoorschriften van de bevoegde deelstaten,

  • onmiddellijk na aankomst in Duitsland 10 dagen in quarantaine gaan én
  • onmiddellijk na aankomst de bevoegde lokale gezondheidsautoriteit op de hoogte stellen.

Let op: Er geldt in Duitsland een meldplicht voor alle reizigers uit risicogebieden. Het digitale aanmeldformulier vindt u hier. Meer informatie over de meldplicht vindt u hier (Duitstalige website).

 

Quarantaine vroegtijdig beëindigen of vermijden: De 10-daagse quarantaine kan op zijn vroegst vijf dagen na aankomst in Duitsland vroegtijdig beëindigd worden met een negatieve PCR-test. Deze test mag echter op zijn vroegst op de vijfde dag van de quarantaine worden uitgevoerd. Het resultaat dient gedurende tien dagen na de test te worden bewaard. De mogelijkheid om de quarantaine vroegtijdig te beëindigen of te vermijden met een test (afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Duitsland) bestaat vanaf 08/11/2020 enkel nog in zeer beperkte gevallen. Meer informatie vindt u hier.

Uitzonderingen: In het algemeen bestaan er in Duitsland in alle deelstaten uitzonderingen voor o.a. zakenreizen, grensarbeiders en familiebezoeken. Ook geldt er in de meeste deelstaten een uitzondering van de inreisbeperkingen en quarantaineplicht voor reizigers uit buurlanden die minder dan 24 uur in Duitsland blijven.

Let op: Maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daardoor van deelstaat tot deelstaat verschillen: informeer u zelf daarom altijd over de specifieke maatregelen die gelden in de deelstaat waar u (doorheen)reist. Er kunnen dus aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. De Belgische ambassade kan niet verder adviseren over de Duitse regels per deelstaat. Een overzicht van de contactinformatie en websites van de Duitse deelstaten vindt u hier. U vindt de contactgegevens van de plaatselijke gezondheidsdienst (“Gesundheitsamt”) hier:  https://tools.rki.de/PLZTool/ (Duitstalige website).

 

(Terug)reizen naar België
Belgische risicogebieden in Duitsland (zoals gedefinieerd door België)
Wij nodigen u uit uzelf te informeren over de maatregelen genomen door de Belgische regering. Een actueel overzicht van de genomen maatregelen vindt u hier. Alternatief kunt u ook contact opnemen met de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71. 
Let op: Sommige provincies en regio's hebben strengere maatregelen genomen. Meer informatie over deze regionale maatregelen vindt u op de websites van de gewesten en provincies.

Passenger Locator Form
Als u van plan bent naar België te reizen of naar België terug te keren na een verblijf in het buitenland, moet u wellicht het "Passenger Locator Form" invullen. Meer informatie vindt u  hier.

Inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen 
Als u (terug) naar België reist vanuit een rode zone (of de afgelopen 14 dagen in een rode zone was), moet u rekening houden met aanvullende inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen. U vindt een algemeen overzicht van deze maatregelen en enkele concrete voorbeelden hier

 

Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen
De Belgische ambassade in Berlijnde Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

 

Nuttige links om de Duitse situatie op te volgen
Het Duitse Ministerie van Volksgezond(Duitstalige website), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken(Duitstalige website), de Duitse politie (Duitstalige website) en het Robert-Koch-Instituut (Duitstalige website).

 

In geval van nood kunt u terecht op

  ○ de noodcentrale 112 (politie – brandweer – ziekenwagen),

  ○ de Geneeskundige Noodwachtdienst 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)

  ○ de permanente wachtdienst van onze Ambassade in Berlijn (Belgen in noodsituaties, geen reisadviezen).

Veiligheid - Terrorisme

De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.

 

Om consulaire hulp beter te kunnen organiseren, vragen wij u om al uw reizen te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Duitsland.

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.
 
Criminaliteit


Duitsland kent een lage criminaliteitsgraad. Straatcriminaliteit komt echter wel voor, o.a. zakkenrollers en diefstal uit geparkeerde wagens.

In grote steden als Berlijn, en dan vooral in de metro en op plaatsen waar veel mensen (vooral jongeren) samenkomen zoals festivals, marktjes, enz. komen gauwdiefstallen steeds vaker voor. Ook diefstal door bedelende (zigeuner)bendes is een vastgesteld fenomeen. Houd dus ten alle tijden uw portefeuille en uw identiteitsdocumenten goed in het oog.

In de steden stelt men af en toe gewelddaden vast meestal gepleegd door jongeren.