Duitsland

kaart Duitsland

 

Laatste update
 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

   

  Let op: maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregelen in de verschillende deelstaten vindt u hier.

   

  Maatregelen in Duitsland

  De maatregelen in Duitsland zijn een combinatie van federale regels en deelstaatregels. Bekijk dus steeds de regels van de deelstaat waar u heengaat.

  • In de luchtvaart en het interregionaal treinverkeer geldt de (medische) mondmaskerplicht. Ook in andere situaties wordt vaak een (medisch) mondmasker vereist (bijvoorbeeld in ziekenhuizen en supermarkten), maar dat hangt af van de door de deelstaat opgelegde regels. De minimumafstand van 1,5m en algemene hygiëneregels blijven gelden voor iedereen, ook voor wie gevaccineerd of genezen is. Verluchting en de Corona-Warn-App blijven sterk aangeraden.
  • In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van de 3G-regel en varianten zoals de 2G-regel en de 2G+-regel. De 3G-regel betekent dat toegang is voorbehouden dat mensen die genezen, gevaccineerd of getest zijn (en dat kunnen bewijzen); 2G betekent enkel wie gevaccineerd of genezen is; 2G+ is voor wie gevaccineerd of genezen is én bovendien een negatieve test of booster kan voorleggen. Deze regels doen in principe niets af aan de algemene hygiëneregels. Voor details bekijk de regels in de deelstaat en van de organisatoren van het event.

   

  (Terug)reizen naar Duitsland

  Sinds 3 maart 2022 is België geen hoogrisicogebied meer. Registratie- en quarantaineplicht vallen weg. U moet wel nog steeds een attest bijhebben van genezing, vaccinatie of recente negatieve test.

  1. Attestatieplicht

  Reizigers naar Duitsland moeten ofwel een negatieve test (PCR- of antigeentest), ofwel een genezingsattest, ofwel een vaccinatiebewijs voorleggen. Daartoe behoren ook reizigers die zich in transitzones op luchthavens bevinden. Er zijn echter uitzonderingen voor kinderen onder 12 jaar, grenswerkers, bewoners van grensregio’s en dagtoeristen.

  • Genezing minstens 28 dagen en maximum 3 maanden geleden (PCR-bewijs, taal: DE, EN, FR, IT, ES).
  • Volledig gevaccineerd minstens veertien dagen geleden, met een door Duitsland erkend vaccin.
  • Een genezen besmetting plus één vaccinatiedosis volstaat ook.
  • Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn op het moment van inreizen, een antigeentest ook maximaal 48 uur oud (taal: DE, EN, FR, IT, ES).
  • Digitale of analoge versie toegestaan.

   

  2. Registratieplicht

  Er is geen registratieplicht meer voor wie van België naar Duitsland reist.

   

  3. Quarantaineplicht

  Er is geen quarantaineplicht meer voor wie van België naar Duitsland reist.

   

  (Terug)reizen naar België

  Informeer u hier over de regels die gelden in België of bel de corona-infolijn van de Belgische overheid op het nummer: +32 78 15 17 71. 

  Indien u naar België reist, moet u kijken of u het Passenger Locator Form moet invullen.

  Tip! Het Belgische PFL-formulier vraagt u aan te geven in welke Duitse regio u geweest bent. Het lijst de NUTS2-regio’s van Duitsland op. Hier kunt u nagaan in welke NUTS2-regio uw bestemming juist ligt.

  Let op: in tegenstelling tot enkele maanden geleden, staat Duitsland nu transit toe vanuit landen die ‘virusmutatiegebied’ zijn. Daarbij moet u omstijgen in de luchthaven.

   

  Meer informatie

  Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen
  De Belgische ambassade in Berlijnde Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

  Nuttige links om de Duitse situatie op te volgen
  Het Duitse Ministerie van Volksgezond (Duitstalige website), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (Duitstalige website), de Duitse politie (Duitstalige website) en het Robert-Koch-Instituut (Duitstalige website).

  In geval van nood kunt u terecht op

  • de noodcentrale 112 (politie – brandweer – ziekenwagen),
  • de Geneeskundige Noodwachtdienst 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)
  • de permanente wachtdienst van onze Ambassade in Berlijn (Belgen in noodsituaties, geen reisadviezen en geen advies over coronamaatregelen).

   

  Veiligheid - Terrorisme

  De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.

   

  Om consulaire hulp beter te kunnen organiseren, vragen wij u om al uw reizen te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Duitsland.

  Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

  Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.
   
  Criminaliteit


  Duitsland kent een lage criminaliteitsgraad. Straatcriminaliteit komt echter wel voor, o.a. zakkenrollers en diefstal uit geparkeerde wagens.

  In grote steden als Berlijn, en dan vooral in de metro en op plaatsen waar veel mensen (vooral jongeren) samenkomen zoals festivals, marktjes, enz. komen gauwdiefstallen steeds vaker voor. Ook diefstal door bedelende (zigeuner)bendes is een vastgesteld fenomeen. Houd dus ten alle tijden uw portefeuille en uw identiteitsdocumenten goed in het oog.

  In de steden stelt men af en toe gewelddaden vast meestal gepleegd door jongeren.