België stuurt via B-FAST humanitair materiaal naar Oekraïne

België stuurt via het noodhulpmechanisme B-FAST opnieuw een konvooi met humanitair materiaal naar Oekraïne. Buitenlandse Zaken schenkt vooral materiaal om de burgerbevolking te helpen de winterkoude te doorstaan met o.a. generatoren, slaapzakken, EHBO-kits en soep.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

België stuurt via het noodhulpmechanisme B-FAST opnieuw een konvooi met humanitair materiaal naar Oekraïne. Buitenlandse Zaken schenkt vooral materiaal om de burgerbevolking te helpen de winterkoude te doorstaan met o.a. generatoren, slaapzakken, EHBO-kits en soep. De Belgische bedrijven Elia en Proximus leveren ook technisch en ICT-materiaal om vernielde basis- en elektriciteitsinfrastructuur te vervangen. Vlaanderen schenkt tonnen strooizout, om de winterse omstandigheden te kunnen verzachten. Ook zullen een duizendtal slaapzakken worden geschonken aan het opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in de Poolse stad Przemyśl, dat in maart werd bezocht door Premier De Croo en de Ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Ons land komt hiermee tegemoet aan de hulpvraag die Oekraïne heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) voor bijstand gezien de voortdurende Russische militaire invasie in Oekraïne en de gerichte vernietiging van burgerlijke basisinfrastructuur. België wil zo zijn solidariteit betuigen met de Oekraïense bevolking, die een harde winter tegemoet gaat.

De FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking coördineert deze zending van B-FAST, een mechanisme waarbij naast de Kanselarij van de Eerste Minister ook de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Bosa betrokken zijn voor de logistieke en administratieve ondersteuning.

Meer informatie over het B-FAST mechanisme kunt u terugvinden via https://b-fast.be/nl.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen