België stuurt via B-FAST noodhulp naar Guinee tegen COVID-19

  1. Laatst bijgewerkt op

Vandaag vertrekken 760.000 maskers naar Conakry via het noodhulpmechanisme B-FAST. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Guinee heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) in het kader van de strijd tegen COVID-19. Net zoals de rest van de wereld is Guinee getroffen door de pandemie. De gezondheidssituatie wordt er echter bijkomend bemoeilijkt door een mazelenepidemie, een epidemie van gele koorts en recent ook enkele nieuwe ebola-besmettingen die samen zorgen voor een enorme druk op de medische voorzieningen. België wil zijn solidariteit betuigen met de Guinese bevolking, die het zwaar te verduren heeft.

Via de FOD Volksgezondheid doneert ons land 600.000 chirurgische maskers en 160.000 KN95. Ter info: België beschikt over 10,2 miljoen FFP2/KN95 en 147,9 miljoen chirurgische maskers. De FOD Buitenlandse Zaken voorziet, in samenwerking met een privépartner, in het transport van de maskers met een chartervlucht naar de Guinese hoofdstad Conakry. Voor de kosten van het transport kan B-FAST rekenen op een gedeeltelijke subsidie van de Europese Unie.

De FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking coördineert deze zending van B-FAST, een mechanisme waarbij naast het kabinet van de Eerste Minister ook de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD BOSA betrokken zijn voor de logistieke en administratieve ondersteuning. Voor meer informatie over het B-FAST-mechanisme: B-FAST.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen