België stuurt opnieuw via B-FAST humanitair materieel naar Oekraïne

  1. Laatst bijgewerkt op

België zal 3.000 ton strooizout naar Oekraïne sturen om er de wegen ijsvrij te maken in de harde winterse omstandigheden. Het gaat om een zending die essentieel is om de Oekraïense bevolking toe te laten zich te verplaatsen, ondanks de oorlog en de ongunstige weersomstandigheden eigen aan dit seizoen. De zending komt neer op een totale steun van 600.000 euro, inclusief vervoerskosten. Het gaat om een samenwerking tussen Vlaanderen, dat het strooizout schenkt, en de federale overheid, die de logistiek op Europees niveau en het transport via het B-FAST mechanisme coördineert.

Eind november werden al vijf vrachtwagens gestuurd om een eerste lading van 125 ton zout ter plaatse te brengen. Vanaf begin januari 2023 tot begin maart zullen wekelijks tien vrachtwagens vertrekken. In totaal zullen niet minder dan 110 tot 115 vrachtwagens de reis naar Oekraïne afleggen om het strooizout te vervoeren, geschonken door het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer en voogdijminister Lydia Peeters. B-FAST werkt samen met het directoraat-generaal Civiele bescherming en humanitaire hulp van de Europese Commissie (DG ECHO) om dit transport te organiseren.

Ons land beantwoordt hiermee het verzoek om bijstand dat Oekraïne via het Europees mechanisme voor civiele bescherming (ECPM) heeft gelanceerd, ten gevolge van de militaire invasie van Oekraïne door Rusland en die civiele basisinfrastructuur als doelwit neemt. België maakt van deze gelegenheid gebruik om nogmaals zijn volledige solidariteit te betuigen met de Oekraïense bevolking, die zowel de harde realiteit van oorlog als een strenge winter moet doorstaan.

De FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking coördineert deze zending door B-FAST, in overleg met de Kanselarij van de Eerste Minister, de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA).

Meer informatie over het B-FAST mechanisme kunt u terugvinden via https://b-fast.be/nl.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen