Belgische economische missie in Atlanta - focus op technologische innovatie en business & mensenrechten

  1. Laatst bijgewerkt op

De delegatie zal er mogelijkheden te verkennen tot verdere versterking van de handelsrelaties tussen België en de Verenigde Staten tijdens bezoeken aan bedrijven en contacten met gezagsdragers.

Deze Belgische economische missie is de grootste internationale handelsdelegatie die Atlanta bezoekt sinds de Olympische Spelen van 1996 en de op één na grootste Belgische handelsmissie ooit. Het luik in Atlanta zal het zuidoosten van Amerika, en Atlanta in het bijzonder, op de kaart zetten van Belgische bedrijven die hun zakenactiviteiten in de Verenigde Staten willen uitbreiden.

HKH Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister belast met Buitenlandse Handel David Clarinval, Vlaams minister-president Jan Jambon, Waals vice-president Willy Borsus en Brussels staatssecretaris Pascal Smet.

Georgia en België zijn vandaag reeds belangrijke economische partners. De totale handel van Georgia met België bedroeg 3,2 miljard dollar in 2021, een groei van 29% ten opzichte van 2020. Sinds 2017 is de totale handel met België met 157% toegenomen.

De schaal van deze missie toont aan hoe aantrekkelijk de Verenigde Staten en het Zuidoosten zijn voor Belgische bedrijven en biedt een unieke kans om de bilaterale economische banden verder te versterken, met een specifieke focus op technologie. Het programma in Atlanta is een gevarieerd aanbod van evenementen inzake Artificiële Intelligentie, Fintech, Life Sciences, E-gaming, investeringsmogelijkheden in België, bedrijfsbezoeken, bilaterale gesprekken op hoog niveau en business-to-business ontmoetingen. Hierbij een greep uit de evenementen:

Op 5 juni zal Prinses Astrid samen met CEO Dr. Ilham Kadri een nieuw laboratorium inhuldigen op de Alpharetta-campus van het Belgische bedrijf Solvay. Solvay investeerde meer dan 22 miljoen dollar in dit nieuwe gebouw om haar innovatieve capaciteit te vergroten.

Op 6 juni zullen Prinses Astrid en de officiële delegatie ook een bilaterale ontmoeting hebben met Gouverneur Brian Kemp en First Lady Marty Kemp in het Capitool van Georgia om de sterke vriendschapsbanden tussen België en Georgia aan te halen.

Dezelfde dag zal in het “National Center for Civil and Human Rights” een paneldiscussie plaatsvinden rond "The Business Case for Diversity, Equity and Inclusion (DEI)". CEO's van Solvay, Bank of America en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zullen er overleggen over het belang van een DEI-aanpak in het bedrijfsleven zowel in België als in de Verenigde Staten. De link tussen business en mensenrechten zijn een prioriteit van het buitenlands beleid van België.

Een rondetafelgesprek over artificiële intelligentie met professor Angel Cabrera, voorzitter van Georgia Tech, en Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering in het Georgia Tech Research Institute zal het belang van Europees-Amerikaanse samenwerking toelichten inzake innovatie en normering van artificiële intelligentie.

In de namiddag zal in het Creative Medias Industries Institute van de Georgia State University een evenement de groeiende Belgische e-gamingsector in de schijnwerpers zetten, met onder meer de creatie van een avatar van Prinses Astrid door CMII-studenten en een virtual reality-wedstrijd.

Prinses Astrid zal een ontmoeting hebben met een "patient advocate" (een pleitbezorger voor de rechten van patiënten) bij UCB en samen met CEO Jean Christophe Tellier een gedenkplaat onthullen voor het nieuwe inSpace-gebouw op de Smyrna-campus van het Belgische biowetenschappelijke bedrijf UCB.

Een networking-receptie, met gelegenheid tot informele contacten met bedrijfsleiders uit het hele zuidoosten van de VS, zal het programma in Atlanta afsluiten. Hierna zal de officiële delegatie de Belgische economische missie verderzetten in New York en Boston.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar de USA zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Gedurende de missie kan het programma worden gevolgd op sociale media onder de hashtag #BEmissionUSA.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen