Belgische economische missie in Boston, Massachusetts - focus op technologie

Van 9 tot 10 juni zal de Belgische economische missie naar de VS, geleid door HKH Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, in Boston, Massachusetts zijn voor contacten met bedrijven en autoriteiten om mogelijkheden te verkennen voor verdere partnerschappen tussen België en de Verenigde Staten.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Van 9 tot 10 juni zal de Belgische economische missie naar de VS, geleid door HKH Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, in Boston, Massachusetts zijn voor contacten met bedrijven en autoriteiten om mogelijkheden te verkennen voor verdere partnerschappen tussen België en de Verenigde Staten.

Boston, dat bekend staat om innovatieve oplossingen, creatief denken en commerciële succesverhalen, is de place-to-be voor ondernemers. Net als België is het ook een centrum voor cultuur en onderwijs, een plaats waar prestigieuze universiteiten, biotechbedrijven en ambitieuze startups sterke banden hebben met hun transatlantische tegenhangers. Het programma van de Belgische economische missie in Boston zit boordevol unieke discussies en boeiende lezingen met als doel de Belgisch-Amerikaanse banden te onderhouden en te bevorderen.

HKH Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister belast met Buitenlandse Handel David Clarinval, Vlaams minister-president Jan Jambon, Waals vice-president Willy Borsus en Brussels staatssecretaris Pascal Smet.

Hierbij een korte blik op enkele van de vele evenementen die gepland staan voor 9-10 juni:

Prinses Astrid en de officiële delegatie zullen bilaterale ontmoetingen hebben met de gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker, en de burgemeester van Boston, Michelle Wu.


Massachusetts - België: Hulde aan leiderschap in de ontwikkeling van offshore-windenergie (9 juni)

Net als België in Europa speelt Massachusetts een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van offshore-windenergie. De gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker, zal een paneldiscussie inleiden waarin ervaringen van lokale overheden, ontwikkelaars, toeleveringsketens en lokaal potentieel zullen worden gespiegeld aan de expertise uit Europa. Speciale aandacht zal gaan naar de voorbeeldrol die Massachusetts vervult voor de rest van de VS.

Ryan Dings (Chief Operating Officer van Greentown Labs) en Ralph Moreau (Science and Technology Counselor - Climate Tech of FIT) zullen het debat openen, en vervolgens het woord geven aan gouverneur Charlie Baker (MA) en Vlaams minister-president Jan Jambon. De keynote speech wordt gegeven door CEO van Vineyard Wind, Klaus Moeller. De opening van de paneldiscussie zal worden afgesloten met de ondertekening van de contracten. Het evenement zal worden bijgewoond door Prinses Astrid, federaal minister belast met Buitenlandse Handel David Clarinval en CEO van DEME, Luc Vandenbulcke.


R&D-bezoek aan het hoofdkwartier van Takeda in de VS (9 juni)

Takeda is een Japans biofarmaceutisch bedrijf, patiëntgericht en R&D-gedreven, waarvan het hoofdkantoor in de VS in Massachusetts is gevestigd. Takeda heeft in Lessen (Henegouwen, België) één van de grootste biotech-productiefaciliteiten in België gevestigd, met meer dan 1.200 werknemers. Deze Belgische vestiging is, sinds haar oprichting in 1972, uitgegroeid tot meer dan 18.000 vierkante meter gebouwoppervlakte en is 24/7 actief. Het is een flexibele installatie voor het zuiveren, afvullen en verpakken van plasma-afgeleide therapieën, zoals immunologie- en hematologiebehandelingen.

Het R&D-bezoek zal de nadruk leggen op de waarde van uit plasma afgeleide therapieën, de rol van België als draaischijf van de biofarmacie en de ongelooflijke reis van farmaceutische R&D en productie. Bovendien zal het belang van plasmadonatie worden benadrukt en aangemoedigd. Belangrijke sprekers zijn Giles Platford (President van de Business Unit Canada en Europa voor Takeda) Kristina Allikmets (Senior Vice President, Head of R&D, Plasma-Derived Therapies Business Unit), Stefaan Fiers (Head of Corporate Communication, Public Affairs and Patient Advocacy bij Takeda België), en Geoffrey Pot (General Manager Operations Takeda Lessines). Er zal ook een meet & greet zijn met zowel een donor als een patiënt.


Opening Dag van de biowetenschappen: Belgium, the health and biotech valley of tomorrow (10 juni)

De Belgische biowetenschappelijke en farmaceutische industrie, met inbegrip van R&D, wordt al vele jaren internationaal geroemd om haar knowhow. Alle drie de Belgische Gewesten hebben belangrijke spelers in deze sector die instaat voor aanzienlijke handelsstromen tussen België en de VS.

Het Life Science-evenement wil Belgische knowhow voorstellen aan de bioscience sector in Massachusetts en vice versa, Belgische en Amerikaanse partnerschappen in de sector bevorderen, innovatieve start-ups de kans geven in contact te komen met programma's voor bedrijfsversnellers, en de opmars van Wallonië op het gebied van biotech- en mediatechnologie-innovatie in de verf zetten, alsook haar nog niet ontgonnen potentieel als kenniscentrum inzake biotech-productie. Willy Borsus, vice-president van Wallonië, zal de Life Science Day openen. Andere centrale sprekers zijn Joe Boncore (CEO van Mass Bio), Yves Verschueren (Managing Director van Essenscia), Tineke van Hooland (Adjunct Secretaris-Generaal bij Bio.be, Essenscia), John Baekelmans (Wetenschap & Technologie Raadgever - Vlaamse Investeringen en Handel), en Marc Deschamps (Directeur van Internationale Zaken BioWin).

Met het programma in Boston wordt Belgische economische missie naar de VS afgesloten.


Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar de USA zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Gedurende de missie kan het programma worden gevolgd op sociale media onder de hashtag #BEmissionUSA.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen