Minister Philippe Goffin maakt een stand van zaken op over de situatie van de Belgen in het buitenland

  1. Laatst bijgewerkt op

Philippe Goffin, minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, heeft deze morgen gecommuniceerd over de situatie van de Belgen die tijdelijk in het buitenland vastzitten.

Zo bevestigt de minister dat de Belgen die op vakantie zijn op de Canarische Eilanden en die willen terugkeren naar België als gevolg van de epidemie van het coronavirus, dit kunnen doen door zich in te schrijven op de volgende link: https://bit.ly/2U7ZhjA. Verschillende speciale vluchten zullen volgende week worden ingelegd, gezien commerciële vluchten geschrapt werden.

De minister herinnert eraan dat België zijn deuren niet sluit voor zijn medeburgers. "Ik nodig alle Belgen die zich momenteel in het buitenland bevinden en waar de mogelijkheid niet meer bestaat om via een commerciële vlucht terug te keren uit zich aan te melden op het platform travellersonline.diplomatie.be. Op die manier kunnen we in kaart brengen om wie het gaat, waar ze zich bevinden en wat hun eventuele noden zijn."

Hij herhaalt dat wij worden geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie, ongezien in onze moderne geschiedenis. De minister benadrukt dat de diensten van Buitenlandse Zaken de situatie 24 uur op 24 opvolgen, zowel in België als in het buitenland.

Alles wordt in het werk gesteld om positieve oplossingen te vinden en om de beste diensten te leveren in een uitzonderlijke en bijzonderlijk moeilijke context. Bijna 30.000 Belgen zijn immers momenteel op reis in het buitenland.

"Onze diensten doen alle wat menselijkerwijs mogelijk is om iedereen zo snel mogelijk van antwoord te dienen maar dit kan tijd in beslag nemen. Een callcenter (+32.2.501.4000) is 24u/24 beschikbaar. Een Facebook-team staat eveneens paraat. Ik nodig de Belgen die momenteel tijdelijk vastzitten in het buitenland uit om de voorkeur te geven aan geschreven contacten (via Facebook of e-mail) met onze vertegenwoordigers."

Bovenop wat wordt voorzien voor de Canarische Eilanden, geeft de minister ook mee dat volgende week vluchten zullen worden ingezet vanuit Dakar. Wij vragen aan onze onderdanen die momenteel met vakantie zijn en die willen terugkeren naar België om zich in te schrijven via e-mail op het volgende e-mailadres: RSVP.DAKAR@diplobel.fed.be.

Wat Marokko betreft, worden momenteel geen vliegtuigen meer toegelaten op hun grondgebied. De minister herinnert eraan dat op de uitdrukkelijke vraag van de Belgische regering begin vorige week 7 vluchten van Brussels Airlines werden voorzien om de terugkeer van vele medeburgers mogelijk te maken. We blijven in contact met de Marokkaanse autoriteiten.

De minister is er zich van bewust dat het wachten altijd veel te lang lijkt wanneer men wordt geconfronteerd met ongerustheid en onzekerheid als gevolg van de vele sluitingen van het luchtruim zoals we momenteel meemaken. Vaak met zeer korte termijnen en zonder enige vorm van overleg.

"Wij staan voortdurend in contact zijn met onze ambassades en consulaten in deze landen - net zoals in de rest van de wereld - en ik wil het voorbeeldige werk dat zij leveren sinds het begin van de crisis en in elke situatie benadrukken. We werken trouwens hand in hand met onze Europese partners om onze inspanningen te bundelen waar dit nuttig is zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen optreden.”

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen