België gastheer voor een bijeenkomst van het International Partnership for Nuclear Disarmament Verification

Van 27 tot 29 juni is België gastheer voor een bijeenkomst van het International Partnership for Nuclear Disarmament Verification (IPNDV) in het Egmontpaleis in Brussel.

  1. Laatst bijgewerkt op

In de afgelopen drie decennia is het aantal kernwapens drastisch gedaald ten opzichte van de piek van de arsenalen tijdens de Koude Oorlog. De sleutel tot deze substantiële vermindering was het vermogen van landen om elkaars naleving van de verdragen te verifiëren. Verificatie is van het allergrootste belang bij toekomstige nucleaire ontwapeningsinspanningen en daarom is het belangrijk dat het collectieve vermogen van landen om verificatiekwesties aan te pakken wordt vergroot. Daartoe heeft de regering van de VS in december 2014 het IPNDV gelanceerd. Het IPNDV bestaat uit meer dan 25 landen, waaronder België, die de complexe uitdagingen aanpakken die gepaard gaan met het toezicht op en de verificatie van de ontmanteling van kernwapens.

De organisatie van de bijeenkomst maakt deel uit van het Belgische engagement voor een wereld zonder kernwapens. De rol van verificatie in de wereldwijde inspanningen voor nucleaire ontwapening zal een prioritair thema zijn voor de Belgische delegatie op de komende toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag, die in augustus in New York plaatsvindt.

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen