Brussel is gastheer van het 3e EU Indo-Pacific ministeriële forum

Op vrijdag 2 februari 2024 vindt in Brussel het derde ministeriële forum EU Indo-Pacific plaats.

  1. Laatst bijgewerkt op

Op vrijdag 2 februari 2024 vindt in Brussel het derde ministeriële forum EU Indo-Pacific plaats. Het forum wordt georganiseerd door de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Josep Borrell Fontelles, en past binnen de uitvoering van de strategie van de Europese Unie (EU) voor samenwerking in de Indo-Pacific, die in het najaar van 2021 werd aangenomen. Volledig in lijn met deze strategie zal het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU actief bijdragen aan de toenadering tot de Indo-Pacific door een high level lunch te organiseren om de contacten tussen de ministers van de twee regio's te vergemakkelijken. De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, Hadja Lahbib, zal ook een openingstoespraak houden.

"De Europese Unie en de landen van de Indo-Pacific delen hetzelfde verlangen naar ontwikkeling en welvaart voor hun volk. Geconfronteerd met globale uitdagingen - op het gebied van veiligheid, economie, milieu en maatschappij - kan het antwoord alleen maar mondiaal zijn", aldus Hadja Lahbib.

Het forum is een platform voor dialoog en samenwerking en brengt de ministers van Buitenlandse Zaken van de zevenentwintig EU-lidstaten samen met vertegenwoordigers van twee Europese instellingen en vier regionale organisaties, evenals meer dan vijftig landen uit de Indo-Pacifische regio. Een regio die zich uitstrekt van de oostelijke en zuidelijke kusten van Afrika tot de eilandstaten van de Stille Oceaan, via het Arabisch schiereiland en Azië. Met in totaal bijna tachtig delegaties belooft het EU Indo-Pacific ministerieel forum in Brussel ongekend inclusief te worden.

De EU wil bijdragen aan de stabiliteit, veiligheid, welvaart en duurzame ontwikkeling van de Indo-Pacifische regio, in overeenstemming met de principes van democratie, de rechtsstaat, mensenrechten en internationaal recht. De EU-strategie omvat daarom concrete acties om het strategisch engagement in de regio te versterken, met name op het gebied van inclusieve welvaart, groene transitie, oceaanbeheer, digitaal beheer, connectiviteit, defensie en menselijke veiligheid. De EU-strategie pleit uitdrukkelijk voor een inclusieve aanpak die geen specifiek land als doelwit heeft.

Dit ministeriële forum is daarom een gelegenheid om de stand van zaken in samenwerking op de bovengenoemde gebieden te evalueren, met als doel het versterken van een partnerschap tussen de EU en een regio waar drie vijfde van de wereldbevolking woont en die 60% van het bruto binnenlands product (bbp) van de wereld produceert.

"In slechts enkele jaren tijd is de Indo-Pacifische regio uitgegroeid tot de nieuwe drijvende kracht achter de globale economische groei. Dit opent ongekende mogelijkheden voor Belgische en Europese bedrijven in domeinen van de toekomst zoals schone energie - in het bijzonder groene waterstof - en de digitale sector. We blijven ook investeren in onderwijs en gezondheidszorg, in het bijzonder om onze soevereiniteit op het vlak van vaccins en geneesmiddelen te garanderen", voegt Hadja Lahbib eraan toe.

De openings- en slotzittingen kunnen online worden gevolgd. Daarnaast worden er drie thematische rondetafels gehouden over geopolitieke en veiligheidsuitdagingen in de regio, economische veerkracht en investeringen, en de groene transitie.

Het forum wordt afgesloten met een high level lunch, georganiseerd door minister Lahbib namens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, in aanwezigheid van HKH Prinses Astrid. Net als de vele economische missies die de Prinses namens België in de Indo-Pacific heeft geleid, zal deze lunch een uitstekende gelegenheid zijn om nieuwe banden aan te halen en te ontwikkelen met de vertegenwoordigers van landen in een strategische regio voor de EU en België.

"Onze routekaart voor de versterking van onze samenwerking EU/Indopacific is ambitieus. We willen samen de uitdagingen van vandaag en morgen aangaan, met de wetenschap dat onze diversiteit ook onze rijkdom is, en met wederzijds respect. We zullen samen vooruitgang blijven boeken. Dit forum is een essentiële mijlpaal op die weg", besluit Hadja Lahbib.
 

  1. Nieuwstype