Minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel reist naar Abu Dhabi om deel te nemen aan de 13de Ministeriële Conferentie van de WTO

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 24 februari tot 1 maart is de minister van Buitenlandse Zaken en minister van Buitenlandse Handel in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, om er deel te nemen aan de 13de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De minister zal de gelegenheid ook benutten om Belgische bedrijven actief in de regio te bezoeken en om bilaterale contacten te hebben met vertegenwoordigers van de Emiraten, in het bijzonder over de situatie in de regio.

Om de twee jaar komen de ministers van Handel van de 164 leden van de WTO bijeen om te onderhandelen over belangrijke veranderingen die de toekomst van het multilaterale handelssysteem zullen bepalen. De huidige hervorming van de WTO, gericht op het terugbrengen van subsidies die schadelijk zijn voor de visserij en de goede werking van e-commerce over de hele wereld staan hoog op de agenda.

"In een tijd waarin het multilateralisme onder druk staat en door sommigen zelfs in twijfel wordt getrokken, ben ik vastbesloten om, samen met de Europese Commissie en de andere EU-lidstaten, de 13e Ministeriële Conferentie tot een succes te maken, de veerkracht van het multilaterale handelssysteem in de komende jaren te helpen verzekeren en ervoor te zorgen dat de WTO klaar is om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan", zei de minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, bij haar vertrek.
 

Sleutelrol voor het Belgische voorzitterschap


De Europese Commissie onderhandelt namens de EU met WTO-partners. Als roterend Voorzitter van de Raad van de EU speelt België een sleutelrol inzake de coördinatie van dit mandaat en zorgt het ervoor dat de EU-lidstaten voldoende geïnformeerd en gecoördineerd zijn in hun contacten met derde landen. Daartoe heeft de minister van Buitenlandse Handel eind januari al een informele vergadering van de ministers van Handel van de EU in Brussel gehouden en zal ze nog een vergadering voorzitten in Abu Dhabi aan de vooravond van de opening van de ministeriële vergadering. De minister zal ook van gedachten wisselen met een delegatie van het Europees Parlement, dat de ontwikkelingen in Abu Dhabi nauwlettend opvolgt.
 

De kern van de onderhandelingen: de belangrijkste uitdagingen voor de WTO


Hoewel het WTO-mechanisme voor geschillenbeslechting opgeschort blijft, streeft de EU - met de meeste WTO-leden - naar de herinvoering van een alomvattend en effectief systeem voor geschillenbeslechting, met inbegrip van de Beroepsinstantie. Voor de minister van Buitenlandse Handel heeft "de beste internationale overeenkomst weinig zin als de verplichtingen die eruit voortvloeien niet kunnen worden afgedwongen wanneer een van de ondertekenaars ze niet nakomt. Het is belangrijk om geschillen snel en structureel op te lossen".
 

Centraal in MC13: milieu en duurzaamheid


Milieukwesties zullen ook centraal staan in de debatten tijdens de 13de Ministeriële Conferentie, waaronder onderhandelingen voor een tweede overeenkomst over subsidies die bijdragen aan overbevissing. De minister zal deelnemen aan twee evenementen over milieu en duurzaamheid: de bijeenkomst van de Coalitie van Handelsministers over Klimaat en een ministerieel gesprek over handel en duurzame ontwikkeling.

Nu de WTO haar dertigste verjaardag nadert, is de minister ervan overtuigd dat de organisatie nog altijd even relevant is. "De WTO is een dynamische organisatie, zoals blijkt uit de twee nieuwe leden. Ik heb het genoegen om de toetredingsceremonies voor de Comoren en Oost-Timor bij te wonen, die nu deel zullen uitmaken van een organisatie die al meer dan 95% van de wereldbevolking vertegenwoordigt", verklaarde ze.
 

Economische en bilaterale contacten


"Als minister van Buitenlandse Handel is mijn aanwezigheid in Abu Dhabi een waardevolle gelegenheid om banden te smeden met onze Belgische bedrijven die er gevestigd zijn. Belgische innovatie en expertise in het buitenland ondersteunen en luisteren naar onze Belgische ondernemers is niet alleen een prioriteit, maar een noodzaak. Bovendien zijn de Emiraten de belangrijkste economische partner van België in het Midden-Oosten," wordt nog eens benadrukt.

Tot slot staan ook het conflict in het Midden-Oosten en de regionale situatie op de agenda van de bilaterale ontmoetingen met de Emiraten.
 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen