Kaapverdië

kaart Kaapverdië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Zowel voor lucht- als maritiem verkeer gelden volgende regels voor reizen naar alle eilanden van Kaapverdië:

  • Passagiers moeten ofwel een negatief COVID-19-testresultaat voorleggen dat dateert van minder dan 72u voor boarding, ofwel beschikken over een erkend COVID-19-vaccinatiecertificaat of een EU COVID-19-certificaat. De test mag zowel een PCR-test, een rapid test (RT) of een antigeen-test zijn. Kinderen onder 12 jaar zijn vrijgesteld van voorgaande.
  • Passagiers, ongeacht hun vertrekpunt, moeten bij het inchecken een gezondheidsformulier invullen. Dit kan u voor vertrek online doen via het Health Surveillance Form: https://survey123.arcgis.com/share/af3188749dbe4bfe898deca41009a72c.
  • Passagiers worden bij aankomst onderworpen aan temperatuurmetingen. Indien u koorts vertoont, zal u aan verder medisch onderzoek worden onderworpen, op eigen kosten.

De binnenlandse vluchten en de maritieme verbindingen tussen de eilanden zijn operationeel, op voorwaarde dat wordt voldaan aan de gezondheidsnormen ingesteld door de lokale autoriteiten.

De Kaapverdische regering heeft op 30 april de noodtoestand voor alle eilanden afgekondigd: samenscholingen (feesten, huwelijken, etc.) zijn verboden, zowel privé als in openbare ruimtes. Bars moeten om 21u sluiten en restaurants om 23u.

Op de eilanden die als “sanitair rampgebied” worden beschouwd, geldt een strikt regime voor het naleven van de sociale afstandsregels, inclusief het dragen van een mondmasker in afgesloten ruimtes.

Personen die informatie wensen of medische zorg nodig hebben, kunnen contact opnemen met het gratis nummer voor informatie en preventie: 800 11 12.

Het is raadzaam om de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen: www.covid19.cv

 

Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Daar staat tegenover dat ze nu wel hun aankomst moeten registreren en een luchthavenveiligheidstaks betalen van 3.400 Escudos (ca. 30,84 euro). Dit kan via de website www.ease.gov.cv, ofwel met de medewerking van uw reisagentschap, of bij aankomst ter plaatse.​ 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De onveiligheid in Cabo Verde is klein maar neemt toe (zakkenrollen, inbraken, enkele zeldzame moorden), voornamelijk in de hoofdstad Praia en de toeristenplaatsen (Mindelo, Boa Vista, Sal).

Hoewel de autoriteiten van de archipel verschillende maatregelen getroffen hebben om de toename van de criminaliteit in te dammen, dienen reizigers de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en waakzaam te blijven.

Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn door de sterke stroming en golfslag.

De eilandengroep heeft nog enkele actieve vulkanen (Pico do Fogo (Fogo) en een onderzeese vulkaan vlakbij het eiland Brava). Gelieve de lokale berichtgeving te volgen om tijdig op de hoogte te zijn van een verwachte uitbarsting.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij de reizigers aan hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

Zakkenrollen, overvallen en inbraken komen voor en kunnen zo goed mogelijk vermeden worden door de volgende adviezen op te volgen:
Bewaar uw paspoorten, fotokopieën van uw documenten en vliegtuigtickets op een veilige plaats;
Vermijd het (zichtbaar) dragen van grote sommen geld en waardevolle juwelen;
Vermijd de gevoelige stadsbuurten, in het bijzonder in Praia en in Mindelo;
Vermijd nachtelijke stadswandelingen;
Laat u vergezellen door een gids bij uw bergtochten.