Kaapverdië

kaart Kaapverdië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Transit:  Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking. ​

Zowel voor lucht- als maritiem verkeer gelden sinds 16 december volgende regels voor reizen naar alle eilanden van Cabo Verde:

  • Passagiers moeten een negatief COVID-19-testresultaat voorleggen dat dateert van minder dan 72u voor boarding. De test mag zowel een PCR-test, een rapid test (RT) of een antigen-test zijn. Kinderen onder 7 jaar moeten geen negatief testresultaat voorleggen.
  • Passagiers die geen negatief testresultaat kunnen voorleggen, kan de toegang tot het transportmiddel of het grondgebied worden geweigerd.
  • Passagiers, ongeacht hun vertrekpunt, moeten bij het inchecken een gezondheidsformulier invullen. Dit kan u voor vertrek online doen via het Health Surveillance Form: https://survey123.arcgis.com/share/af3188749dbe4bfe898deca41009a72c
  • Passagiers worden bij aankomst onderworpen aan temperatuurmetingen. Indien u koorts vertoont, zal u aan verder medisch onderzoek worden onderworpen, op eigen kosten.

De binnenlandse vluchten en de maritieme verbindingen tussen de eilanden werden hervat, op voorwaarde dat wordt voldaan aan de gezondheidsnormen ingesteld door de lokale autoriteiten.

De Kaapverdische regering heeft de noodtoestand voor alle eilanden opgeheven; winkels, hotels, restaurants en bars zijn opnieuw open, zij het in beperktere mate dan voor de pandemie.

Op de eilanden die als  “sanitaire rampgebied” worden beschouwd – doordat de covid-situatie er ongunstig verloopt – geldt een strikt regime voor het naleven van de sociale afstandsregels verplicht, inclusief het dragen van een mondmasker in afgesloten ruimtes.

Personen die informatie wensen of medische zorg nodig hebben, kunnen contact opnemen met het gratis nummer voor informatie en preventie: 800 11 12.

Het is raadzaam om de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen: www.covid19.cv

 

 

Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Daar staat tegenover dat ze nu wel hun aankomst moeten registreren en een luchthavenveiligheidstaks betalen van 3.400 Escudos (ca. 30,84 euro). Dit kan via de website www.ease.gov.cv, ofwel met de medewerking van uw reisagentschap, of bij aankomst ter plaatse.​ 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De onveiligheid in Cabo Verde is klein maar neemt toe (zakkenrollen, inbraken, enkele zeldzame moorden), voornamelijk in de hoofdstad Praia en de toeristenplaatsen (Mindelo, Boa Vista, Sal).

Hoewel de autoriteiten van de archipel verschillende maatregelen getroffen hebben om de toename van de criminaliteit in te dammen, dienen reizigers de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en waakzaam te blijven.

Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn door de sterke stroming en golfslag.

De eilandengroep heeft nog enkele actieve vulkanen (Pico do Fogo (Fogo) en een onderzeese vulkaan vlakbij het eiland Brava). Gelieve de lokale berichtgeving te volgen om tijdig op de hoogte te zijn van een verwachte uitbarsting.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij de reizigers aan hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

Zakkenrollen, overvallen en inbraken komen voor en kunnen zo goed mogelijk vermeden worden door de volgende adviezen op te volgen:
Bewaar uw paspoorten, fotokopieën van uw documenten en vliegtuigtickets op een veilige plaats;
Vermijd het (zichtbaar) dragen van grote sommen geld en waardevolle juwelen;
Vermijd de gevoelige stadsbuurten, in het bijzonder in Praia en in Mindelo;
Vermijd nachtelijke stadswandelingen;
Laat u vergezellen door een gids bij uw bergtochten.