Kaapverdië

kaart Kaapverdië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Reizen naar Kaapverdië wordt ten zeerste afgeraden. 

De buitengrenzen blijven tot nader order gesloten, waardoor het gewone, commerciële luchtverkeer nog steeds is opgeschort. Uitzonderingen zijn vrachtvluchten en vluchten met speciale vergunningen (bv. TAP en TUI). Reizigers moeten een negatief COVID-19-testresultaat voorleggen dat dateert van minder dan 72u.

De binnenlandse vluchten en de maritieme verbindingen tussen de eilanden werden hervat, op voorwaarde dat wordt voldaan aan de gezondheidsnormen ingesteld door de lokale autoriteiten.

Zowel voor lucht- als maritiem verkeer:

  • Passagiers die vertrekken vanuit Praia, Fogo en Sal moeten bij het inchecken een negatief COVID-19-testresultaat voorleggen dat dateert van minder dan 72u. De tests kunnen worden uitgevoerd in de gezondheidscentra of in particuliere laboratoria;
  • Passagiers die vertrekken vanaf andere eilanden worden bij vertrek en aankomst onderworpen aan temperatuurmetingen;
  • Alle reizigers, ongeacht hun vertrekpunt, moeten bij het inchecken een gezondheidsformulier invullen.

De Kaapverdische regering heeft de noodtoestand voor alle eilanden opgeheven; winkels, hotels, restaurants en bars zijn opnieuw open, zij het in beperktere mate dan voor de pandemie..

De eilanden Santiago, Sal en Fogo worden tot 31 oktober 2020 als “sanitaire rampgebied” beschouwd (een maatregel die voor verlenging vatbaar is). Onder dit regime is het strikt naleven van de sociale afstandsregels verplicht, inclusief het dragen van een mondmasker in afgesloten ruimtes.

Personen die informatie wensen of medische zorg nodig hebben, kunnen contact opnemen met het gratis nummer voor informatie en preventie: 800 11 12.

Het is raadzaam om de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen: www.covid19.cv

 

Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Daar staat tegenover dat ze nu wel hun aankomst moeten registreren en een luchthavenveiligheidstaks betalen van 3.400 Escudos (ca. 30,84 euro). Dit kan via de website www.ease.gov.cv, ofwel met de medewerking van uw reisagentschap, of bij aankomst ter plaatse.​ 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De onveiligheid in Cabo Verde is klein maar neemt toe (zakkenrollen, inbraken, enkele zeldzame moorden), voornamelijk in de hoofdstad Praia en de toeristenplaatsen (Mindelo, Boa Vista, Sal).

Hoewel de autoriteiten van de archipel verschillende maatregelen getroffen hebben om de toename van de criminaliteit in te dammen, dienen reizigers de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en waakzaam te blijven.

Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn door de sterke stroming en golfslag.

De eilandengroep heeft nog enkele actieve vulkanen (Pico do Fogo (Fogo) en een onderzeese vulkaan vlakbij het eiland Brava). Gelieve de lokale berichtgeving te volgen om tijdig op de hoogte te zijn van een verwachte uitbarsting.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij de reizigers aan hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

Zakkenrollen, overvallen en inbraken komen voor en kunnen zo goed mogelijk vermeden worden door de volgende adviezen op te volgen:
Bewaar uw paspoorten, fotokopieën van uw documenten en vliegtuigtickets op een veilige plaats;
Vermijd het (zichtbaar) dragen van grote sommen geld en waardevolle juwelen;
Vermijd de gevoelige stadsbuurten, in het bijzonder in Praia en in Mindelo;
Vermijd nachtelijke stadswandelingen;
Laat u vergezellen door een gids bij uw bergtochten.