Reizen naar Cuba: Reisadvies

Reist u naar Cuba? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Cuba

Informatie over de algemene veiligheid in Cuba.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reizen naar Cuba brengt geen bijzondere risico’s met zich mee, maar er is altijd schaarste aan voedsel en medicijnen. Toeristen en buitenlanders worden in het algemeen goed omkaderd in Cuba. Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Cuba doorgaans veilig gereisd worden.

Criminaliteit

Hoewel Cuba een relatief veilig land is in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse landen, blijft waakzaamheid geboden. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen, op markten, openbaar vervoer en stranden. Vermijd indien mogelijk om u ’s nachts alleen te voet of te fiets op straat te begeven, vooral in de meer afgezonderde straten en steegjes in grotere steden. De kleine criminaliteit blijft meestal beperkt tot diefstal en beroving, soms met geweld. We raden u af om lifters mee te nemen. 

Wees u ervan bewust dat sommige Cubanen enkel contacten leggen met buitenlanders om iets in ruil te krijgen of naar het buitenland te kunnen vertrekken. Het is daarom aangewezen om op uw hoede te zijn voor overmatig vriendelijke personen of oplichters. Ze proberen om een vriendschappelijke band te scheppen, veel van hen spreken meerdere talen, om nadien rondleidingen, sigaren of andere zaken aan te bieden of gunsten van u te vragen. Weigeren leidt dikwijls tot onaangename discussies die soms in geweld kunnen uitmonden.

Het is aan te raden identiteits- en reisdocumenten achter te laten in de kluis van het hotel en steeds een kopie van het paspoort bij zich te hebben. Neem slechts een minimum aan contant geld of waardevolle spullen mee en houd deze uit het zicht.

In geval van diefstal of verlies van documenten (paspoort of toeristenkaart – tarjeta túristica), dient bij de plaatselijke politie een verklaring te worden afgelegd alvorens zich naar de Ambassade te begeven. De Cubaanse politie levert enkel een proces-verbaal af bij diefstal van documenten. Dit proces-verbaal van aangifte van diefstal moet voorgelegd worden aan de plaatselijke immigratiediensten op de luchthaven. Bij verlies van documenten dient een attest van de Ambassade voorgelegd te worden, samen met het voorlopige reisdocument.

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer).