-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Veiligheid / info wegen
Het wegennet is in goede staat. In Denemarken wordt er rechts gereden. Het dragen van de gordel is verplicht en snelheidsovertredingen worden streng beboet: 50 km/u binnen de bebouwde kom, 80 km/u op gewone wegen en 110 km/u op snelwegen (op enkele plaatsen 130 km/u). Ook overdag is men verplicht om met aangestoken lichten te rijden. Het is in Denemarken verboden om te rijden onder invloed van drank (maximale alcoholgehalte in het bloed van 0,5 gr/l) of drugs. Het schenden van dit verbod kan tot een boete of tot de intrekking van het rijbewijs leiden. Alleen in de omgeving van Kopenhagen zijn de snelwegen verlicht, elders niet.
Veiligheid / info luchtvaart
De kwaliteit en de veiligheid van de lokale luchtvaartmaatschappijen zijn goed. Geen enkele luchtvaartmaatschappij van het ambtsgebied komt voor op de lijst van luchtvaartmaatschappijen die een exploitatieverbod hebben gekregen binnen de EU.
Veiligheid / info scheepvaart
De kwaliteit en de veiligheid van de Deense ferry’s zijn goed.
Veiligheid / info trein en bus
Het spoorwegnet en het openbaar vervoer worden bediend door het nationale bedrijf DSB (Danske Statsbaner) en een aantal privébedrijven. De kwaliteit en de veiligheid van het openbaar vervoer zijn goed.
Busverkeer
Denemarken heeft een uitgebreid busnetwerk, dat ook het platteland bedient. Kopenhagen heeft bovendien nachtbussen en bootbussen, die de twee kanten van het kanaal met elkaar verbinden. De prijs van een buskaartje hangt af van het aantal zones (van 2 tot 8 in Kopenhagen en omstreken). Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Kinderen tussen 12 en 16 jaar en gepensioneerden vanaf 65 jaar krijgen korting.
Meer informatie over het openbaar vervoer in Denemarken vindt u terug op de website van “Din Offentlige Transport” (DOT).
Treinen
Exprestreinen verbinden de belangrijkste provinciesteden met Kopenhagen. Intercitytreinen rijden elk uur en hebben vaak verbinding met snelle, directe treinen. Voor Intercitytreinen is reservatie aanbevolen. Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Kinderen tussen 12 en 16 jaar en gepensioneerden vanaf 65 jaar krijgen korting.
De S-treinen verbinden Kopenhagen met de buitenwijken. Deze treinen rijden regelmatiger: minstens 3 maal per uur (vaak meer) tussen 5:00u en 00:30u. Tijdens het weekend rijden de treinen ’s nachts ook één maal per uur.
Meer informatie vindt u terug op de website van DSB.
Metro
De metro rijdt 24u op 24u en verbindt de belangrijkste plaatsen in Kopenhagen. Er is een directe metroverbinding tussen het stadscentrum en de luchthaven. Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Tussen 12 en 16 jaar krijgen kinderen korting, net zoals gepensioneerden vanaf 65 jaar. Het busticket is geldig in de metro en op de S-treinen.
De «Rejsekort» (reiskaart) is geldig op bussen, treinen en metro’s in het hele land (behalve op Bornholm). Deze kaarten kunnen gekocht worden aan een automaat in de metro- en treinstations en in kiosken. Ze zijn herlaadbaar in de trein- en metrostations en moeten afgestempeld worden in de bus of in de treinstations in de daarvoor aangebrachte apparaten op de perrons. Het is ook mogelijk om de Rejsekort-app te gebruiken als vervoerbewijs.
Ook DSB en DOT hebben een app waarmee tickets gekocht kunnen worden.
Fiets
De fiets is de perfecte manier om Denemarken te ontdekken, en in verschillende steden is het mogelijk om fietsen te huren. Kopenhagen en Aarhus stellen verschillende deelfietssystemen ter beschikking.