Reizen naar Denemarken: Reisadvies

Reist u naar Denemarken? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Denemarken

Informatie over vervoer in Denemarken.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De staat van het wegennet is goed. In Denemarken wordt er rechts gereden. Het dragen van de gordel is verplicht. De politie verbaliseert voor overdreven snelheid: 50 km/u binnen de bebouwde kom, 80 km/u op gewone wegen, 110 km/u op snelwegen en op enkele plaatsen 130 km/u. Zelfs overdag is men verplicht met aangestoken koplampen te rijden. Het is in Denemarken verboden te rijden onder invloed van drank of drugs. Als men door de politie wordt aangehouden en het alcoholgehalte bedraagt meer dan 0,5gr/l krijgt men een boete en riskeert men dat het rijbewijs wordt ingetrokken. Alleen in de omgeving van Kopenhagen zijn de snelwegen verlicht, elders niet.


Veiligheid / info luchtvaart

De kwaliteit en de veiligheid van de lokale luchtvaartmaatschappijen zijn goed. Geen enkele luchtvaartmaatschappij van het ambtsgebied komt voor op de lijst van luchtvaartmaatschappijen die een exploitatieverbod hebben gekregen binnen de EU.


Veiligheid / info scheepvaart

De kwaliteit en de veiligheid van de Deense ferry’s zijn goed.

 

Veiligheid / info trein en bus

Het spoorwegnet en het openbaar vervoer worden bediend door het nationale bedrijf DSB (Danske Statsbaner) en privé-bedrijven. De kwaliteit en de veiligheid van het openbaar vervoer zijn goed.


Busverkeer

Denemarken heeft een uitgebreid busnetwerk dat ook het platteland bedient. Kopenhagen heeft bovendien nachtbussen en bootbussen doorheen de stad. De prijs van een buskaartje hangt af van het aantal zones (van 2 tot 8 in Kopenhagen en omstreken). Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Kinderen tot 16 en gepensioneerden vanaf 65 krijgen korting.

Informatie over het openbaar vervoer in Denemarken: DOT - Your Public Transport.


Treinen

Exprestreinen verbinden de belangrijkste provinciesteden met Kopenhagen. Intercitytreinen rijden elk uur en hebben vaak verbinding met snelle, directe treinen. Voor binnenlandse Intercitytreinen is reservatie aanbevolen. Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Kinderen tot 16 jaar krijgen korting, net zoals gepensioneerden.

De S-treinen verbinden Kopenhagen met de buitenwijken. Deze treinen rijden meer regelmatig (minstens 3 maal per uur, vaak meer), tussen 5:00u en 00:30u. In het weekend rijden de treinen ook 1 maal per uur ’s nachts.

Informatie onon cver de treinen


Metro

De metro rijdt 24u per dag en verbindt de belangrijkste plaatsen in Kopenhagen. Er is een directe metroverbinding tussen het stadscentrum en de luchthaven. Kinderen tot 12 jaar, begeleid door een volwassene, reizen gratis (maximaal 2 kinderen per volwassene). Tussen 12 en 16 jaar krijgen kinderen korting, net zoals gepensioneerden. Het busticket is geldig in de metro.

Informatie over de metro

De «Rejsekort» (reiskaart) is geldig voor bussen, treinen en metro. Deze kaarten kunnen gekocht worden in een automaat, in de stations en in kiosken. De kaarten zijn herlaadbaar in de trein- en metrostations en moeten afgestempeld worden in de bus of in de treinstations in de daarvoor aangebrachte apparaten op de perrons.

Informatie over de Rejsekort


Fiets

De fiets is de perfecte manier om Denemarken te ontdekken, en in verschillende steden is het mogelijk om fietsen te huren.