-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.
Rijbewijs
Het Belgisch rijbewijs wordt aanvaard in Denemarken. De minimumleeftijd voor het besturen van een auto is 18 jaar.
Betaalmiddelen
De munteenheid in Denemarken is de Deense Kroon, onderverdeeld in øre (1 DKK = 100 øre). Contant geld wordt heel weinig gebruikt. De wisselkoers is zeer stabiel en schommelt rond 1 euro= 7,45 DKK. Er zijn overal geldautomaten waar men met een bank- of kredietkaart terecht kan. De Maestro-functie werkt eveneens in Deense geldautomaten. De meest gebruikte kredietkaarten zijn Visa en Mastercard. American Express wordt minder gebruikt. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).
Reisverzekering
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden.
Gsm en communicatie
Denemarken is lid van de Europese Unie. Mobiele tarieven voor Belgische nummers zijn daardoor dezelfde als in België en er zijn geen roamingkosten (dit geldt niet voor de Faeröer en Groenland). Gratis WIFI-verbinding is wijdverspreid in hotels, restaurants en cafés.
Huisdieren
Honden en katten moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Er bestaat geen quarantaine.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen hulp vragen aan de ambassade en consulaten van België in Denemarken. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent) en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. De ambassade van België ligt in Kopenhagen en er zijn vier ereconsulaten: in Århus, Odense, Haderslev en in Nuuk (Groenland). België heeft geen ereconsulaat op de Faeröer eilanden.
Bipatriden (Belgo-Deens) dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten geen consulaire bijstand kunnen verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.
Links
Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.
Groenland
U heeft een paspoort nodig om naar Groenland te reizen. Groenlands grondgebied is grotendeels ongerept en het klimaat is een poolklimaat. Aangepaste kledij (en zonnebril) zijn noodzakelijk. Transportmiddelen zijn beperkt. Afstanden tussen bewoonde zones zijn groot en er bestaat geen wegennet buiten die zones. Sledehonden zijn geen huisdieren; voorzichtigheid is geboden.
Faeröer
De algemene staking op de Faeröer is op 9 juni 2024 geëindigd. De bevoorrading van winkels en tankstations zou zich in de volgende dagen moeten normaliseren. Gelieve u te informeren bij uw verhuurbedrijf en logeerplaats voor uw afreis naar de Faeröer.
Een identiteitskaart is genoeg om naar de Faeröer te reizen. De Faeröer hebben een oceaanklimaat: de zomer is koel (rond 13°) en de winter is koud (hoewel het zelden vriest) en regenachtig. Zware stormen kunnen voorkomen. Het wegennet is zeer goed en de eilanden zijn goed met elkaar verbonden (bruggen, tunnels, ferry’s en helikopters).