Reizen naar de Dominicaanse Republiek: Reisadvies

Reist u naar de Dominicaanse Republiek? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in de Dominicaanse Republiek

Informatie over gezondheid en hygiëne in de Dominicaanse Republiek.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Sinds 16 februari 2022 zijn er geen beperkende maatregelen meer in verband met Covid-19 voor het binnenkomen van de Dominicaanse Republiek. Het is dus niet langer nodig om in het bezit te zijn van een negatief Covid-19-testcertificaat, noch om over een vaccinatiebewijs te beschikken om naar de Dominicaanse Republiek te reizen.

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Private medische infrastructuur is goed, maar zeer duur. Een goede reisverzekering is aan te bevelen. Openbare medische infrastructuur en verzorging laten veel te wensen over.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is niet altijd drinkbaar en het drinken ervan kan de oorzaak van ernstige besmetting zijn. In het algemeen wordt het afgeraden kraantjeswater te drinken.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico’s

In de Dominicaanse Republiek komt meningitis voor.

In bepaalde gebieden (platteland) komen door muggen overdraagbare ziektes voor en is er een risico op malaria, dengue en zika.

Malaria

In bepaalde regio’s van Dominicaanse Republiek heerst malaria, vooral op het platteland. Het is ten stelligste aan te raden in deze regio’s onder een muggennet te slapen en een muggenwerend product met DEET te gebruiken. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts eventueel een preventief middel tegen malaria voorschrijven.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. 

Sinds 2023 zijn er twee vaccins op de markt voor mensen: Dengxavia en Qdenga. Als u nog nooit last hebt gehad van knokkelkoorts, is het sterk aan te raden om te kiezen voor het Qdenga-vaccin, dat met dit doel is ontwikkeld. Dengxavia, in tegenstelling tot Qdenga, is een vaccin voor mensen die al eerder door de infectie zijn getroffen en dat ernstige risico's op een infectie met zich mee kan brengen als het wordt gebruikt door mensen die nog nooit in contact zijn geweest met deze virusinfectie.

Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een insectenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Rabiës (hondsdolheid)

Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.

AIDS, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in de Dominicaanse Republiek zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers worden in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een insectenwerend product dat DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, worden dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel worden reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.