Reizen naar de Dominicaanse Republiek: Reisadvies

Reist u naar de Dominicaanse Republiek? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in de Dominicaanse Republiek

Informatie over de lokale wetgeving in de Dominicaanse Republiek.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Wegens drugshandel blijft de waakzaamheid op de Dominicaanse luchthavens, inclusief in de toeristische zones, verscherpt. Toeristen terugreizend naar Brussel kunnen aan extra controles worden onderworpen. Neem dus geen enkel risico aangezien de straffen zwaar zijn, de procedures lang aanslepen en de gevangenissen beantwoorden aan lokale normen. Op overtreding van de wet inzake drugshandel, ook al gaat het om kleine hoeveelheden, evenals voor drugsbezit en gebruik staan jarenlange gevangenisstraffen. Men houdt dan ook best zijn bagage in het oog zodat er niets ongemerkt kan worden ingestopt. Ook mag onder geen beding worden ingegaan op de vraag van onbekenden pakjes mee te nemen, zelfs al worden daarvoor de meest overtuigende argumenten aangevoerd. De pakjes in kwestie kunnen immers drugs bevatten.

Seksualiteit

De lokale wetgeving is zeer streng voor misbruik van minderjarigen en in het bijzonder voor verkrachtingen. Seks wordt vaak als lokmiddel gebruikt voor oplichting, diefstal en inbraak.

Varia

Landgenoten die zinnens zijn ter plaatse te investeren of zaken te doen, moeten zich nauwgezet houden aan de lokale wetgeving. Wie zijn verbintenissen tegenover zakenpartners of de Dominicaanse autoriteiten niet nakomt, kan in ernstige moeilijkheden geraken.

Wie zich op het eiland een woning wil aanschaffen, moet erop toezien dat de aangeboden onroerendgoedtransacties (timesharing) voldoende garanties bieden (zich vooraf vergewissen van de ernst van de verkoper en de reputatie van de maatschappij die hij vertegenwoordigt) vooraleer een contract aan te gaan.