Reizen naar Estland: Reisadvies

Reist u naar Estland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Estland

Informatie over klimaat en rampen in Estland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het voornaamste element dat het klimaat beïnvloedt, is de Atlantische Oceaan (in het bijzonder de Gulf Stream). De lagedrukgebieden, afkomstig uit het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, veroorzaken in Estland een sterke weerswisselvalligheid. Ze hebben eveneens een hevige wind, een hoge neerslag en plotse temperatuursschommelingen tot gevolg. De overheersende westelijke wind voert vochtige maritieme lucht tot diep in het binnenland aan.

In vergelijking met het Europese gemiddelde is het klimaat gekenmerkt door een lange en nogal koude winter, een milde en doorgaans regenachtige lente, een zachte zomer en een milde herfst. De gemiddelde temperatuur is in juli +16°C en in februari -9°C. De temperaturen kunnen echter 30°C bereiken in de zomer en -30°C in de winter.

Hevige stormen kunnen zich in de herfst en in de lente voordoen, sneeuwstormen komen in de winter voor. De sneeuwlaag kan een hoogte van 80 cm en meer bereiken, maar de belangrijke verkeersaders worden snel vrij gemaakt. Voorzichtigheid en een aangepast rijgedrag blijven van toepassing (kans op ijzel).


Frequente natuurrampen

Er is een risico op bosbranden tijdens de zomer, meer bepaald in de regio van het Pääsküla-moeras en van het bos van Järve (onmiddellijke omgeving van Tallinn). De laatste grote orkaan in Tallinn deed zich in 1997 voor.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt er van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België over hun toestand inlichten en hen geruststellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade (en/of consulaat) van België of van de EU.