-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
COVID-19
Er geldt niet langer een COVID-19 test- of vaccinatieplicht voor binnenkomst in Guyana. Op 18 juni 2022 heeft Guyana de COVID-19 testverplichting opgeheven en op 7 oktober 2022 heeft Guyana de COVID-19 vaccinatieverplichting voor binnenkomst in Guyana opgeheven.
Het is echter altijd aan te raden om eenvoudige maatregelen te nemen om elk risico op besmetting te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:
- Was regelmatig uw handen;
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
- Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
- Blijf thuis als u ziek bent;
- Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
- Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
- Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Medische verzorging
De gezondheidszorg is zeer beperkt en voldoet niet aan Europese normen. Vóór de reis naar Guyana is het daarom sterk aan te raden zich te verzekeren voor medische zorgen en repatriëring. Een degelijke reisapotheek is eveneens noodzakelijk.
- Noodnummer medische spoeddienst - Eerste Hulp: 911
- Noodnummer ambulancedienst: 913
Veiligheid water en voedsel
Kraantjeswater is alleen voor consumptie geschikt mits het gekookt is of gezuiverd. Het wordt aangeraden mineraalwater in flessen te drinken.
De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.
Inentingen
Zie deze pagina
Afhankelijk van je land van herkomst kan het zijn dat je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts moet laten zien als je naar Guyana reist. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor reizigers ouder dan één jaar uit landen met een risico op overdracht van gele koorts, inclusief luchthaventransits, tussenstops van meer dan 12 uur en verblijf in landen met een risico op overdracht van gele koorts.
Bijzondere gezondheidsrisico's
Malaria
Tenzij men zich beperkt tot een verblijf in de malariavrije steden Georgetown en/of New Amsterdam, kan men een malariarisico lopen.
Daarom zijn voor reizen buiten Georgetown en New Amsterdam de volgende voorzorgsmaatregelen noodzakelijk:
- Inname van profylactisch middelen (malariatabletten) is steeds nodig;
- Insect repellent aanbrengen: ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend;
- Onder een muggennet slapen, dat vooraf geïmpregneerd is met permethrine of deltamethrine: bij reizen van het avontuurlijke type op het platteland of overnachtingen in primitieve omstandigheden
Dengue
Dengue kan voorkomen in Guyana. Tegen dengue bestaat er geen vaccin. Dezelfde insectenwerende maatregelen als tegen malaria zijn noodzakelijk. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn, dient men bij de vaststelling van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen.
Diarree
Maatregelen ter preventie van diarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, worden aanbevolen. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Om dehydratie te voorkomen, kan er gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs schadelijk kunnen zijn.
Gele koorts
De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.
Gelieve de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen.
De inenting tegen Gele Koorts is strikt aanbevolen vanaf de leeftijd van 9 maanden. Het vaccin moet ten minste tien dagen voor aankomst worden toegediend.
Aids, Hepatitis B en C
De prevalentie van aids is een van de hoogste in de regio. Bescherm u voldoende tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Schistosomiasis
Deze infectie kan worden opgedaan bij huidcontact met zoet, stilstaand water. Vermijd daarom best het contact met dergelijke wateren. Ook het drinken van ongekookt water uit een natuurlijke waterbron is een oorzaak van infectie. In een gechloreerd zwembad loopt men geen risico.
Amerikaanse Trypanosomiase (Ziekte van Chagas)
Tijdens avontuurlijke reizen doorheen landelijke gebieden bestaat er een risico op besmetting door deze ziekte, overgebracht door wantsen. Indien men in primitieve hutten, een logement met onvoldoende sanitaire garanties of in de open lucht overnacht, worden daarom volgende voorzorgsmaatregelen aanbevolen:
- Steeds onder een muggennet slapen (best nog met een laken boven het muggennet);
- Regelmatig insect repellent aanbrengen;
- Regelmatig een insectenverdelger gebruiken in de kamer.
Zika
In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst er momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.
Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.
Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.