Reizen naar Honduras: Reisadvies

Reist u naar Honduras? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Honduras

Informatie over de algemene veiligheid in Honduras
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

De toeristische trekpleisters zoals de ruïnes van Copán en het eiland Roatán kunnen, mits inachtneming van de gebruikelijke voorzichtigheid, normaal bezocht worden. De veiligheidstoestand in de rest van het land blijft zorgwekkend, maar het geweld is niet specifiek tegen toeristen gericht, en dit vooral niet wanneer ze gebruik maken van georganiseerde reizen. Dit sluit echter niet uit dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van het heersende geweld. Het wordt afgeraden om plaatsen die niet traditioneel toeristisch zijn te bezoeken.

Alleen reizen wordt afgeraden. Bereid uw reis grondig voor. Ga vóór elke nieuwe etappe van uw reis na of de veiligheidssituatie op uw volgende bestemming toelaat om deze te bezoeken. Vertrek niet “op avontuur”.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

In de hoofdstad Tegucigalpa, het noorden en de Caraïbische kuststreek (San Pedro Sula, Tela, La Ceiba, Olanchita, Puerto Lempira) is een verhoogde waakzaamheid geboden en is de criminaliteit nog hoger dan gemiddeld in het land. Er wordt melding gemaakt van gevallen van piraterij langs de Caraïbische kust en gewelddadige overvallen op plezierboten.

De drugssmokkel in deze streek verklaart de hoge criminaliteit. Strandbezoeken na zonsondergang worden afgeraden. Inzittenden van wagens die gehuurd werden op de luchthaven van San Pedro Sula waren het slachtoffer van gewapende overvallen.

Met uitzondering van de belangrijkste grensovergangen, worden de grensgebieden best gemeden.

Gezond verstand en volgende voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Vermijd openbaar vervoer en reis enkel overdag. Neem geen taxi’s op straat;
 • Indien u met de wagen reist, houd ramen en deuren gesloten, ook terwijl u rijdt. Reis niet na zonsondergang en neem geen lifters mee;
 • Liften wordt afgeraden;
 • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Fototoestellen en gsm’s zijn zeer geliefd. Het wordt aangeraden deze niet op straat te tonen;
 • Neem alleen een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigtickets in een hotelkluis;
 • Draag uw documenten op uw lichaam;
 • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken. Kijk uw overvallers niet in de ogen. Zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij u heeft die u gemakkelijk en snel kan afgeven indien nodig;
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen aan de kust van de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.

Belgen die permanent in Honduras gevestigd zijn of er tijdelijk verblijven, wordt aangeraden hun aanwezigheid en contactgegevens te melden bij de ereconsulaten in Tegucigalpa of San Pedro Sula of bij de ambassade in Panama City, Panama.


Criminaliteit

Net zoals in sommige buurlanden worden veelvuldige moorden gepleegd door jongerenbendes, de zogenaamde maras. Concentraties van maras bevinden zich hoofdzakelijk in perifere wijken die normaal niet door toeristen bezocht worden.

Als onderdeel van haar anti-afpersingsplan heeft de Hondurese regering op 3 december 2022 een staat van uitzondering uitgeroepen in 162 buurten in Tegucigalpa en San Pedro Sula, vanaf 6 december 2022. Deze staat van uitzondering blijft momenteel nog steeds van kracht. Gedurende deze periode kunnen er beperkingen zijn op de bewegingsvrijheid en andere rechten in de genoemde buurten. Houd lokale media in de gaten voor updates en informatie over beperkingen in deze specifieke buurten.

U wordt verzocht om te allen tijde een geldig identiteitsbewijs bij u te hebben, alle lokale wetten te volgen en de instructies van de politie op te volgen.

Er vinden vaak politieke demonstraties plaats in de hoofdstad. Hiermee gaat om soms geweld gepaard. Vermijd demonstraties en drukte.

Het is aanbevolen in groep te reizen, vergezeld van een lokale officiële gids. Reist u toch alleen, dan is het aan te raden afgelegen gebieden te mijden en contact op te nemen met onze ereconsulaten in Tegucigalpa of San Pedro Sula.