Reizen naar Kirgizië: Reisadvies

Reist u naar Kirgizië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Kirgizië

Informatie over de algemene veiligheid in Kirgizië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reizigers naar de Kirgizische Republiek hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Hou rekening met de volgende punten:

  1. Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005, 2010 en 2020). Nieuwe ongeregeldheden kunnen niet worden uitgesloten. Het wordt aanbevolen om plaatsen waar demonstraties plaatsvinden te vermijden.
  2. U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  3. U gaat best niet naar de gebieden langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog (antipersoons)mijnen. .
  4. De grenzen met Oezbekistan en/of Tadzjikistan worden regelmatig gesloten, en daar is de kans op incidenten groter. Zo leidde het grensconflict rond de enclave van Vorukh bij Tadzjikistan tot een tijdelijke sluiting van de grens tussen beide landen in 2022. Nieuwe betogingen of spanningen kunnen niet worden uitgesloten.
  5. Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Er wordt aangeraden uw reis te melden bij de Belgische Ambassade in Astana en/of u in te schrijven op Travellers Online.

 

Terrorisme

Er is geen specifieke dreiging ten aanzien van Belgische burgers, maar een risico op terreuraanslagen en op ontvoering kan niet uitgesloten worden. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de lokale media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

 

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers. In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s.

Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).