Reizen naar Kirgizië: Reisadvies

Reist u naar Kirgizië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Kirgizië

Informatie over de algemene veiligheid in Kirgizië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reizigers naar de Kirgizische Republiek hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Hou rekening met de volgende punten:

  • Het land is nu veeleer rustig, maar blijf aandachtig. In het verleden zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005, 2010 en 2020). Nieuwe ongeregeldheden kunnen niet worden uitgesloten. Het is aanbevolen om demonstraties te vermijden.
  • U reist beter niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U reist beter niet naar het hinterland langs de grens met Oezbekistan, waar nog antipersoonsmijnen kunnen liggen.
  • De grenzen met Oezbekistan en Tadzjikistan worden regelmatig gesloten en de kans op incidenten is er groter. Het grensconflict rond de enclave van Vorukh bij Tadzjikistan leidde de voorbije maanden tot een tijdelijke sluiting van de grens tussen beide landen. Nieuwe betogingen of spanningen kunnen niet worden uitgesloten.

Er wordt aangeraden uw reis te melden bij de Belgische Ambassade in Astana en uw reis te registreren op Travellers Online.


Terrorisme

Er is geen specifieke dreiging ten aanzien van Belgische burgers, maar het risico op terreuraanslagen en op ontvoering kan niet uitgesloten worden. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.


Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers. In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door neppolitieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s.

Open de deur niet voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).