B-FAST biedt noodhulp aan inwoners van Gaza

  1. Laatst bijgewerkt op

In het kader van de crisis in het Midden-Oosten heeft België via B-FAST noodhulp aangeboden aan de inwoners van Gaza, als reactie op ontvangen hulpverzoeken. Dit omvat tenten, slaapzakken, hygiënepakketten en een aanzienlijke donatie van medisch materiaal en medicijnen, gemobiliseerd door de FOD Volksgezondheid.

De aanvaarding en coördinatie van de noodhulp voor de Gazastrook worden verzorgd door de Algemene Directie van de Europese Commissie voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulpoperaties (DG ECHO), in overleg met onder andere de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen.

Na aanvaarding van het aanbod van B-FAST zal het materiaal worden vervoerd van de luchthaven van Oostende naar de luchthaven van El-Arish in Egypte, via het humanitaire luchtpad dat opgezet werd door DG ECHO. Eenmaal in Egypte zal het materiaal overgedragen worden aan het Egyptische Rode Kruis en naar Gaza vervoerd worden.

Dit overlegmechanisme met de actoren op het terrein stelt ons in staat om te voldoen aan de meest dringende noden en voorkomt overbelasting van de opslagfaciliteiten in het grensgebied tussen Egypte en Gaza.

B-FAST is de structuur van de federale overheid die wordt geactiveerd bij het verlenen van noodhulp in het buitenland en bestaat uit de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA), de FOD Volksgezondheid, Defensie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, waarbij ook het kabinet van de Eerste Minister betrokken is.

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen