België is ernstig bezorgd over herhaalde bedreigingen en intimidatie gericht tegen het ICC

  1. Laatst bijgewerkt op

België is ernstig bezorgd over de herhaalde bedreigingen en intimidatie aan het adres van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het computersysteem van het ICC werd onlangs gehackt.

Daarnaast heeft de Russische Federatie eerder deze week aangekondigd dat zij ICC-voorzitter Piotr Hofmański op haar lijst van gezochte personen had geplaatst. Op die lijst stonden al verschillende ICC-functionarissen, onder wie aanklager Karim Khan, ondervoorzitster Luz del Carmen Ibáñez Carranza en drie andere rechters.

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib: "België veroordeelt met klem deze aanvallen die erop gericht zijn om het goede functioneren van het Hof als onpartijdige rechterlijke instantie te ondermijnen. Het Internationaal Strafhof speelt een fundamentele rol in de strijd tegen straffeloosheid. Het Hof moet in staat zijn om te handelen en zijn taken uit te voeren op een onafhankelijke manier, zonder interferentie. Daarom kunnen wij, als partij bij het Statuut van Rome, niet onverschillig blijven tegenover dergelijke aanvallen. Het is aan de staten die dit Hof hebben opgericht om zijn onafhankelijkheid te beschermen."

België bevestigt opnieuw zijn onwrikbare inzet voor het verdedigen van de principes en waarden die ten grondslag liggen aan het Statuut van Rome, en herhaalt zijn onvoorwaardelijke steun aan het Hof, diens verkozen functionarissen en diens personeel.

  1. Nieuwstype