Italië

kaart Italië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Personen die Italië willen binnenkomen en in de laatste 14 dagen in België verbleven of getransiteerd hebben, moeten een negatief resultaat van een COVID-test, uitgevoerd in de 72 uur voor aankomst, kunnen voorleggen.

Wie dat niet kan, is verplicht zich binnen 48 uur na aankomst in Italië te laten testen. Waar mogelijk, moet men zich bij aankomst op de luchthaven, in de haven of aan de grenspost laten testen. Indien dat niet mogelijk is, moet men een test aanvragen bij de ASL, de lokale dienst volksgezondheid, bevoegd voor de plaats van verblijf. In afwachting van de test moet men in quarantaine gaan op de plaats van verblijf.

Gelieve de bevoegde ASL te vinden door via de volgende link op de regio op de landkaart te klikken.

Opgelet: ook de personen die bij aankomst al het gevraagde negatieve testresultaat kunnen voorleggen, zijn verplicht hun aanwezigheid te melden aan de ASL bevoegd voor de plaats van verblijf.

Indien u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in andere landen verbleven of getransiteerd heeft, kunnen andere maatregelen gelden. Controleer in dat geval de website http://www.viaggiaresicuri.it/ van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een vragenlijst invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website instructies betreffende uw verplaatsing naar of van

Het blijft bovendien verplicht om een verklaring op eer in te vullen om Italië binnen te komen. Het formulier “self-declaration form” moet gedownload worden van de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast voorziet het nieuwe decreet, dat op 14 oktober in werking is getreden, in de verplichting om altijd uitgerust te zijn met een masker en de verplichting om een masker te dragen in besloten ruimtes, met uitzondering van privéwoningen, evenals in openbare buitenruimtes, behalve waar de omstandigheden toelaten om de sociale afstand te bewaren tussen mensen die niet onder hetzelfde dak wonen.

Hoeven geen masker te dragen: personen die een sportieve activiteit uitvoeren, kinderen jonger dan 6 en personen met een ziekte of handicap die onverenigbaar is met het dragen van een masker.

De “social distancing” blijft verplicht.

Het nieuwe decreet introduceert ook andere maatregelen zoals het verbod op feesten, de beperking van het aantal toegelaten personen bij ceremonies, de vervroegde sluiting van eetgelegenheden.

Terzelfdertijd versoepelen de quarantaineregels in geval van positiviteit of contact met een positief persoon. De quarantaine bedraagt nu 10 in plaats van 14 dagen.

Als u koorts of ademhalingsmoeilijkheden heeft of hoest en u vermoedt dat u in nauw contact bent geweest met een persoon met Covid-19: blijf thuis, ga niet naar de eerste hulp of naar een dokterspraktijk, maar bel een arts of het regionale gratis nummer (zie de link onderaan deze pagina). Gebruik de noodnummers 112/118 alleen in geval van verergering van de symptomen of ademhalingsmoeilijkheden.

Tot slot: het Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen die naar Italië wil reizen aan om deze app te downloaden:  https://www.immuni.italia.it/(externe link). Immuni is een applicatie die speciaal gemaakt is om de COVID-19-epidemie te helpen bestrijden. De applicatie is dan ook uitgerust met een technologie die gebruikers kan waarschuwen die met een risico werden geconfronteerd, zelfs als ze asymptomatisch zijn.

Bepaalde Italiaanse regio’s kunnen overigens regionale maatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld eisen dat er bij het binnenkomen van het regionaal grondgebied een formulier wordt ingevuld. Het is ten zeerste aangeraden regelmatig de websites van de regio’s te raadplegen aangezien de maatregelen snel kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld, als u zich begeeft naar:

Meer informatie is beschikbaar op de websites van:

Wat Belgische maatregelen betreft, kunt u terecht op het portaal https://www.info-coronavirus.be/nl/ van de FOD Volksgezondheid.

 

Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

Enkele adviezen:

 • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
 • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
 • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
 • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
 • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
 • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
 • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.